Testépítő szűk fekvőtámaszt végez.

A testépítők nagyon jól tudják, hogy milyen nehéz sikereket elérni ebben a sportban. Az életüket az edzések köré alakítják, és aki igazán komolyan foglalkozik a testével, aki nem blicceli el az edzéseket, és aki mindemellett még a mindennapi munkáját és egyéb feladatait is maximálisan ellátja, az csak tiszteletet érdemel. A testépítőknek azonban nemcsak a tömeg- és izomnövelés alatt kell nagyon fegyelmezettnek és öntudatosnak lenniük, hanem a versenyre való felkészülés is nagy önfegyelmet és higgadtságot követel meg tőlük. Viszont nem csupán a testüket „sanyargatják” a versenyekre való felkészülés, vagyis a szálkásítás, a formába hozás időszakában, hanem lelkileg és szellemileg is százszázalékos józanságra és fegyelmezettségre van szükségük.

A formába hozás időszakában nagyon fontos odafigyelni a táplálkozásra. Az étkezésre más időszakokban is különös gondot fordítanak a testépítők, de a versenyek előtt még jobban koncentrálniuk szükséges arra, hogy az elfogyasztott ételek pontosan mennyi szénhidrátot, zsírt és fehérjét tartalmaznak. Ebben az időszakban állandóan testsúlyt mérnek, és nagyon ügyelnek arra, hogy ekkor már egy grammnyi súlyfelesleg se legyen rajtuk.

A testépítők táborába tartozók jelentős hányada a testépítés szakaszában nem végez aerob típusú mozgást, csak akkor, amikor a formába hozás szakaszába lépnek. Az aerob edzés időtartama is sok mindentől függ, éppen ezért valakinek elegendő csak húsz percet aerob mozgást végeznie, míg másoknak ez akár napi egy óra edzést is jelenthet. Az aerob edzésekre nagy szükség is van, hiszen felpörgeti az anyagcserét, így minden felesleges zsírpárnától segít megszabadulni. De azt is elősegíti, hogy több oxigén és tápanyag jusson el az izmokhoz. Emellett a szervezet méregtelenítő folyamatait is megtámogatja, amely elősegíti, hogy a testépítő testileg, lelkileg és szellemileg is regenerálódni tudjon.

A testépítők ebben a szakaszban akármilyen gyakorlatokat is végeznek, csökkenteni szokták a gyakorlatok és a szériák között a pihenőidőt, és az étrendjükben is nagy változások következnek be, hiszen növelik a naponta bevitt fehérjemennyiséget és a rostos szénhidrátok is szerepelnek az étrendjükben. Az edzések közbeni, és az edzések utáni izomfeszítő gyakorlatok is előtérbe kerülnek a szálkásítás ciklusában.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*