Testépítők versenyén az egyik induló spárgát végez.

Egy testépítőnek – főleg, ha bemutatóra jár – fontos, hogy hajlékony legyen és akár még egy spárga végrehajtása se okozzon számára fejtörést. Az edzés előtti nyújtás abban nyújt segítséget, hogy elkerüld az esetleges sérüléseket. Emellett fokozza a sportolás hatékonyságát és eredményességét, elősegíti az izomzat megfelelő működését. Általa elkerülhetővé válik az izomláz, ízületeid sokkal jobban fognak mozogni, és a nyújtás hatékonyan képes növelni a hajlékonyságodat is.

Ha az a célod, hogy minél nagyobb izomtömeggel rendelkezz, akkor nem hagyhatod figyelmen kívül a nyújtás fontosságát. Az izmot a rugalmas kötőszövet, vagyis az izompólya veszi körül. Az izompólya akadályozza az izom megfelelő növekedését, hiszen burokszerűen veszi azt körül. Ha jól és rendszeresen elvégzed a nyújtógyakorlatokat, akkor ez a pólya képes annyira kiszélesedni, hogy elegendő hely legyen a növekedésnek induló izomzatnak. De nemcsak ebben lehet a hasznodra, hanem az izmaid hajlékonyabbá is válhatnak, és még szépen kidolgozott izomzattal is rendelkezhetsz.

Edzést követően az izmok megrövidülnek és ilyenkor fájdalmat is érezhetsz, ami az izmok elfáradásából fakad, de a fájdalmat okozhatja a felszabaduló tejsav is. Igaz, hogy rögtön edzés után sokkal nagyobbnak látszódnak az izmaid, de ez gyorsan el is tűnik, helyette csak az izomlázat fogod érezni. A nyújtás abban segít, hogy visszaállítja izmaidat az eredeti méretükre, és segít azok regenerálásában. Viszont egy idő után magad is megtapasztalhatod, hogy izmaid növekedésnek indulnak. Azért, mert egyrészt nem siettetted izmaid fejlődését, elvégezted a szükséges nyújtógyakorlatokat, másrészt pedig elegendő időt hagytál izmaidnak a pihenésre is.

Az edzés utáni nyújtás legyen statikus. Mit is jelent ez? Olyan mozdulatokat, amelyeket legalább fél percig nem árt kitartani. A nyújtást és a tartást addig kell erőltetni, ameddig csak bírod. Itt már csak a tartáson és nem a mozgáson van a hangsúly. Ez ugyanis elősegíti, hogy az izmok visszakerüljenek eredeti pozíciójukba. Ez némi fájdalommal jár a nyújtás kezdeti szakaszában, de a vége felé már tilos bárminemű fájdalmat érezned. A nyújtásnak a bevezetésben felsorolt előnyei mellett egyéb haszna is van. Egyrészt segít felpörgetni tested regenerációját, másrészt a stressz kialakulásáért felelős hormonok szintjét is mérsékelni tudja.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*