Szép izomzatú testépítő tart kockás hasizma előtt egy friss, zöld brokkolit.

Napjainkban még mindig kevés zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak az emberek. A legtöbb embertől azt hallom kifogásként, hogy egyszerűen nem tud megbarátkozni egyes zöldségek ízvilágával, és voltaképpen nehezen is tudja feladni a megszokott étrendet, ahol a rántott vagy a sült hús mellé burgonya vagy fehér rizs a köret. A magyar népesség nagy százaléka valóban előnyben részesíteni a hagyományos ételeket, de azért már egyre népesebb azoknak a tábora, akik lépéseket tesznek az egészséges életmód irányába, és nem szörnyként tekintenek a gyümölcsökre vagy zöldségekre, hanem mindennap fogyasztják azokat. Az egészséges életmód követői rendszeresen edzenek is, talán ez is az oka, hogy nem utasítják vissza a zöldségeket, sőt előszeretettel fogyasztják azokat. A testépítőknek is szükségük lenne a rendszeres zöldségfogyasztása. Nem csupán azért, mert sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, hanem a bennük található rostok miatt.

A zöldségekben lévő rost jót tesz az anyagcserének és szabályozza a vércukorszintet is. A rost az emésztést is megtámogatja és segítséget nyújt a tápanyagok felszívódásában is. A zöldségek a zsírégetést is elősegítik, de még az izmok tömegének növekedésében is szerepet játszanak. A zöldségeknek meglehetősen alacsony a kalóriatartalmuk és teli vannak antioxidánsokkal, amelyek köztudottan nem pusztán a testépítésben jelenthetnek előnyöket, hanem a szabad gyökök káros hatásait is eredményesen képesek kivédeni, illetve az immunrendszert is megerősítik. A zöldségek pozitív hatásai még azt is elősegítik, hogy az izmok könnyebben regenerálódjanak egy-egy edzést követően. De nemcsak izmaid kapnak erőre, hanem a közérzeted is sokkal jobb lesz, ha az étrended tartalmaz zöldségeket is. Aki nem fogyaszt elegendő zöldséget, nagyobb eséllyel fog elhízni, és egyes betegségek kialakulására is sokkal nagyobb lesz az esélye azokkal szemben, akik az egészséges táplálkozást részesítik előnyben.

Hogyan fogyaszd? Eheted nyersen vagy párolva. A párolásnál arra ügyelj, hogy csak addig párold a zöldséget, míg egy kicsit megpuhul, de lényeges, hogy roppanós maradjon. Ha túl sokáig párolod vagy főzöd ezeket az egészséges étkeket, akkor biztos lehetsz benne, hogy sem a rostok, sem a vitaminok nem maradnak meg benne, tehát a legjobb, ha nyers állapotban fogyasztasz minél többet belőlük. Eheted nassolnivaló helyett, de remek salátákat is készíthetsz belőlük. Testépítőknek jó hír, hogy a nap bármelyik szakaszában rágcsálhatják a természetnek eme remek kincseit.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*