Szépen megformált, kidolgozott izomzattal rendelkező férfitest.

A testépítők között minden életkorból találunk embereket. Azonban ezek a megerőltető gyakorlatok hihetetlen mennyiségű stresszel is sújtják a testet, amely a különböző életkorokban másféle módon reagál ezekre a feszült helyzetekre. Az emberi test folyamatosan változik, így teljesen másként reagál ugyanazon helyzetekre húsz- vagy éppen ötvenévesen. A gyermekek és a tinédzserek csontrendszere és izmai még fejlődésben vannak, így nem biztos, hogy ugyanaz a súly lesz megfelelő számukra, mint egy harminc- vagy egy negyvenéves személy számára. A testépítés vagy más erősítő edzés elsősorban könnyebb súlyokkal a legbiztonságosabb és a leghatékonyabb a fiatalabb személyek számára, és nyilván az edzés irányelveit is mindig a korcsoporthoz alakítva kell kialakítani és megvalósítani.

Mivel a tinédzserek csont- és izomnövekedési fázisa nem fejeződött be, így bármilyen erősítő vagy izomépítő edzés előtt a legfontosabb, hogy megtörténjen egy orvos által végzett állapotfelmérés, aki hasznos tanácsokkal is tud szolgálni. Hiszen ha valaki nem a korának megfelelően edz, vagyis a kelleténél nagyobb súlyokat használ edzés közben, akár még súlyosan meg is sérülhet. A leggyakrabban a hát alsó része van kitéve sérüléseknek, de természetesen más, komolyabb sérülést is lehet szerezni, ha valaki nem tartja be a szabályokat.

Húszéves kor után már bátrabban lehet a testépítésbe kezdeni, hiszen ekkora már kialakult az izomtömeg és a csontok fejlődése is befejeződött. Ki is kell használni ezt az időszakot az izomépítésre, mert harmincéves kor után egyre inkább vesztünk az izomtömegünkből, de ez egy teljesen természetes folyamat, az öregedéssel jár együtt. A húszévesek izomgyógyulási ideje a maximális erő kifejtése után körülbelül két nap. Harmincévesen már négy napra is szükség lehet, míg az izmok ismét megfelelően képesek működni.

Harminc- és negyvenéves kor között tudod megalapozni az idősebb kori egészségi állapotodat. Viszont azt tudnod kell, hogy az izomerő és a gyógyulási képesség tíz százalékkal csökken a korábbi életszakaszhoz képest és minden további évhez adj hozzá még egy-egy százalékot. Ebben az életkorban a tömeg és az erő növekedése érdekében érdemes a tested minden egyes változására odafigyelni és ennek megfelelően összeállítani az edzésterved is.

50 éves kor fölött fokozatosan csökken a hormontermelés, amely hatással lesz az izomtömegre, a csonttömegre és a szív működésére. A kutatások azt mutatják, hogy a testépítés ellensúlyozni tudja ezt a hatást. 50 éves kor fölött a súlycsökkentés és a pihenési idő növelése egyéni igények alapján történik. A professzionális testépítők nem húzzák le a rolót ötvenévesen, hanem akár még hetvenévesen is keményen edzenek. Ha valaki odafigyel teste jelzéseire és egészséges keretek között műveli ezt a sportot, sokkal fiatalabbnak nézhet ki a koránál, amennyiben ezt az edzésformát választja.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*