Kenőkésen egy adagnyi karikába tekert margarin.

A transzzsírsavak olyan vegyületek, amelyek a növényi olajok hidrogénezése során keletkeznek. Az eljárás során a folyékony növényi olajokhoz hidrogénatomokat adnak, így keletkeznek a transzzsírok, vagyis szilárd zsírok. Hogy miért van szükség erre a folyamatra? Azért, mert az így előállított termékek hosszabb ideig eltarthatóak lesznek és tovább megőrzik aromájukat. Ezért nagyon sok ételhez adagolnak transzzsírt, hogy azok hosszabb ideig megőrizzék szavatosságukat. Ilyen feldolgozott élelmiszerek például egyes margarinok, levesporok, szószok, pattogatott kukorica, édesipari termékek, cukrászsütemények, chipsek és még sok más egyéb.

A mértéktelenül fogyasztott transzzsírok meglehetősen károsak az egészségre. Egy vizsgálat során bebizonyosodott, hogy depressziót is okoz. A vizsgálatba bevont személyek egyáltalán nem szenvedtek ilyen betegségben, viszont a kutatás befejeztével több mint 700 embernél diagnosztizálták ezt a komoly betegséget, amelyet a transzzsírsav számlájára írtak.

Egy másik vizsgálat azt is bebizonyította, hogy a többszörösen telítetlen zsírsavak nem okoznak a depresszióhoz hasonlatos tüneteket. Vagyis azok az emberek, akik sok halat, növényi eredetű olajokat és magvakat fogyasztanak, kevésbé vannak kitéve a transzzsírok okozta betegségeknek.

A transzzsírsavak mindezen kívül kedvezőtlenül hat a koleszterin-egyensúlyra is, ugyanis növeli az LDL-koleszterin és csökkenti a jó, vagyis a HDL-koleszterin szintjét. Ez pedig súlyos szív- és érrendszeri betegségek okozója lehet, vagyis okozhat agyérgörcsöt, szívinfarktust vagy stroke-ot. Az érelmeszesedés kockázatát fokozó gyulladásos fehérjék szintjét is jelentősen megemeli, ezen kívül elhízást és cukorbetegséget is okozhat a mértéktelen transzzsírfogyasztás. Egy bostoni kutatás szerint, ha az emberek a transzzsírsavat többszörösen telítetlen zsírokkal váltanák fel, akkor legalább 40 százalékkal csökkenne a cukorbetegség kialakulásának kockázata. Egyes kutatások szerint a transzzsírok növelik az elbutulás, a gondolkodóképesség romlásának kockázatát. Mindemellett csökkentik a fogamzóképességet és növelik a daganatos megbetegedések kialakulásának lehetőségét is.

Mégis, akkor mennyi transzzsír fogyasztása nem jelent károsodást, mennyit fogyaszthatunk belőle, fogyasszuk-e egyáltalán? A WHO (Egészségügyi Világszervezet) közétett egy ajánlást, mely szerint napi 1 gramm még nem jelent egészségügyi kockázatot. A transzzsírok helyett részesítsük előnyben a többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazó táplálékokat.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*