Padlón fekvő kimerült nő, mellette egy kettlebellgolyó.

A rendszeres testmozgásnak nagyon sok előnye létezik. Energiát biztosít a szervezet számára, csökkenti a stressz-szintet, csökkenti a testsúlyt, javítja a szív- és érrendszer egészségét.

A stressz negatívan a hat a szervezetre. Azonban ha valaki túl sokat edz, krónikus stressz lehet úrrá a szervezetén, ami komoly betegségek okozója lehet. A túledzés nemcsak komoly sérüléseket okozhat, de bekavar a hormonok megfelelő működésébe, a hangulatra is rányomja a bélyegét, sőt még az anyagcsere megfelelő működését is megakadályozza.

Milyen tünetei lehetnek a túl sok mozgásnak, sportnak? Fokozott fájdalom jelentkezhet az egész testben, de az ízületi és az izomfájdalmak lesznek a legkifejezőbbek. Jellemző lehet az étvágytalanság, a krónikus fáradtság és kimerültség is. Szorongás és depresszió is megjelenhet, illetve emésztési problémák is felüthetik a fejüket.

A mozgással ugyan el lehet érni a testsúlycsökkenést és a kalóriaégetést, viszont a túl sok mozgás negatívan hat az anyagcserére. Például az órákig tartó edzés nemhogy elősegíti a fogyást, de még alacsonyabb zsírégetési és anyagcsere-potenciált eredményezhet.

A testmozgás hatással van a hormonális állapotra. Például egy intenzív kardióedzés alaposan megemeli a kortizolszintet, amely befolyásolja az inzulinérzékenységet. A magas kortizolszint hatására nem csökken, hanem nő a zsírsejtek mennyisége.

Amennyiben valaki túl sokat edz, vagyis túl sok kalóriát éget és emellett még kevesebbet is eszik, akkor a szervezet ezt egy olyan üzeneteként értékeli, hogy takarékoskodnia kell az energiával, vagyis zsírt fog elraktározni, hogy biztosítja a szervezet számára a túlélést.

A mérsékelt edzésnek nagyon pozitív hatása van a hormonális egészségre, viszont ha pihenési időszakok kihagyása nélkül edz valaki nagyon sokat, akkor a szervezet stresszhatása alá kerül. A krónikus stressz pedig mellékvese-problémákat generálhat. A mellékvesék fáradtsága akár még mellékvese-elégtelenséget is okozhat, ami azt eredményezi, hogy nem termelnek elegendő stresszhormont, kortizolt és adrenalint.

A túledzés eredménye lesz a folyamatos fáradtság, az alvási gondok, a tápanyaghiány vagy éppen az étvágytalanság.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*