Túlsúlyos hölgy ül egy ételekkel teli asztal előtt egy szál sárgarépával a kezében.

Ha valakinek túl sok zsírt raktároz a szervezete, vagyis túlsúlyos, az sok szempontból is egészségtelen. A túl sok zsírsejt gyulladásos folyamatot indít el, és ez jellemző lehet azokra, akik az étkezések során képtelenek mértéket tartani. Ha sok zsírsejt raktározódik el, az azért sem jó, mert ezek elősegítik a rákos sejtek növekedését. Egy másik ok, amiért a zsírsejtek ilyen negatív hatást gyakorolnak az egészségünkre, az úgynevezett immunrendszer által közvetített gyulladásos válasz.

A szokás magyar étrend általában sok cukrot tartalmaz, de ezeknek az ételeknek a zsírtartalma is magas, nem beszélve a sok üres, felesleges kalóriáról, ami ezekben az élelmiszerekben van. Az egészségtelen étkezés általában még a fizikai aktivitás általános hiányával is párosul.

Az emberei szervezet ilyen életvitel mellett súlytöbblettel rendelkezik, míg a felesleges táplálékok testzsírként raktározódnak el. Az extra zsírsejtek segítenek előállítani a leptint. Létezik olyan, hogy leptinrezisztencia, azaz egyes emberek nem veszik a leptin jelzéseit, vagyis nem veszik észre, mikor jóllakottak és emiatt túlehetik magukat. A leptinrezisztencia éppen ezért felelős lehet az elhízásért.

A zsírsejtek – különösen azok a zsírsejtek, amelyek a túl sok evés által raktározódnak a szervezetben – hamis riasztási jelzéseket adnak a szervezetnek az immunmediált fehérjék előállításával. Egyébként ezt a hamis riasztási jelzést stresszjelzésnek is szokták nevezni. Ez a jelzés pedig az emberi szervezetben elindít egy széles körű, úgynevezett szisztémás gyulladást. A szisztémás gyulladás – amennyiben hosszabb időn keresztül fennáll, és nem történik meg a kezelése – olyan krónikus betegségek okozói lehet, mint például rákos megbetegedés, cukorbetegség, de demencia és akár még depresszió is kialakulhat.

A túlevés diszkomfortérzést is okoz, hiszen hatására kialakulhat gyomorégés, haspuffadás, gyomor- és hasi fájdalom. Azok az emberek, akik gyakran túleszik magukat, vagyis még akkor is esznek, amikor már rég nem kellene, általában függnek az elfogyasztott élelmiszerektől. Ennek kivédésre is érdemes minél hamarabb átállni az egészséges étkezésre, mert a túlevés nem egészséges. Amellett, hogy elhízást okoz, még számos más, súlyos betegség réme is fenyegethet bennünket.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*