Az emberi szervezet, benne kiemelve a máj.

A májunk az egyik legfontosabb szervünk, hiszen szerepet játszik szervezetünk méregtelenítésében, de részt vesz a szénhidrát-anyagcserében és a hormonháztartás működtetésében is. A máj bontja le a szervezetünkbe kerülő káros anyagokat, illetve a hormonokat és a már szükségtelen fehérjéket is. A mai kor embere általában jóval több kalóriát fogyaszt el minden egyes nap, mint amennyit a szervezete képes felhasználni. A tartalék azonban nem csupán a bőr alatti zsírrétegben, hanem a májban is felhalmozódik. Egy idő után azonban kialakul a zsírmáj, ami komoly problémákat generálhat.

Több kutatás is zajlott azzal kapcsolatban, hogy a súlyfelesleg károsítja-e a májunkat vagy sem. A kísérletek eredményei azt mutatják, hogy bizony a túlsúly felelőssé tehető a máj megbetegedéséért, ugyanis ez a máj krónikus gyulladását idézi elő. A kutatók egerekkel végeztek egy kísérletet. A vizsgálat során bebizonyosodott, hogy a túlsúlyos rágcsálók szervezetében gyulladás alakult ki, mely elősegítette a májtumor kialakulását. Mivel nem tettek semmit annak érdekében, hogy az egerek megszabaduljanak a súlyfeleslegüktől, ezért a tumor növekedni kezdett, amely végül a rágcsálók halálát okozta.

A túlsúlyos emberek mája az esetek többségében nem egészséges. Az úgynevezett kövér máj számtalan egészségügyi tünetet okozhat. Ilyen például többek között a máj környékén kialakuló szúró, lüktető fájdalom. A májbetegséget már egyszerű vérkép segítségével is meg lehet állapítani, de a túlsúlyos személyeknek egyéb betegségekkel is szembe kell nézniük. Ilyenek a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri panaszok, anyagcsere-betegségek, mozgásszervi panaszok, légzési nehézségek.

Egy másik kutatásnál pedig vékony és túlsúlyos személyek máját, pontosabban annak állapotát, biológiai korát tanulmányozták. A kutatók megfigyelték, hogy a súlyproblémákkal küszködő személyek májsejtjei el voltak öregedve, vagyis jóval „elhasználtabbak” voltak, mint vékonyabb társaik májsejtjei. Ez magyarázatot adott arra, hogy miért gyakoribb például a májdaganat az elhízott személyeknél és miért nem fenyegeti ez a betegség azokat, akiknek normális a testsúlyuk.

Érdemes tehát odafigyelni arra, hogy milyen táplálékot veszünk magunkhoz, milyen ételeket eszünk és a súlyunkat sem árt kicsit kordában tartani, hiszen évente sokan halnak meg a májat érintő különféle betegségekben. Az emberi máj egy meglehetősen strapabíró szerv, hiszen ha egy része nem működik megfelelően, a többi rész képes ellátni az egész máj funkcióit, de a végtelenségig nem terheljük meg ezt a létfontosságú szervünket, hiszen előbb-utóbb megbosszulja magát hanyagságunk és nemtörődömségünk. Érdemes mindennap sok folyadékot is fogyasztani és rendszeres mozogni, mert ezzel is elősegíthetjük a könnyebb fogyásunkat, ezzel pedig a májunkat tudjuk eredményesen tehermentesíteni.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*