Elhízott nő méri centiméterrel a derékméretét.

Nem csupán hazánkban, hanem szerte a világban óriási problémának számít a túlsúly és az elhízás. A WHO felmérése szerint az utóbbi években Európában mintegy 20 százalékkal nőtt az elhízottak aránya, Magyarországon pedig még siralmasabb a helyzet. A felnőtt lakosságnak több mint a fele ebbe a kategóriába tartozik. Meglepő módon a férfiak közül is egyre több az elhízott, legfőképpen a 18 és 34 éves korosztály körében.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az elhízás és a túlsúly milyen súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet. Megnő a szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség kockázata, de még a daganatos megbetegedések esélye is jóval magasabb azoknál, akik képtelenek súlykontrollt tartani. Norvég kutatók szerint a kóros elhízás gyulladásokat generál a szervezetben, amely akár stroke-ot vagy szívrohamot is generálhat, de a daganatos megbetegedések kialakulásáért is felelőssé tehető. A gyulladás elsősorban a májban és a bélben indítja el a kóros folyamatokat. A kóros elhízás más, súlyos betegséget is okozhat, mint például depresszió, vesebetegség, köszvény, de terméketlenséghez, koncentrációzavarokhoz és alvási problémákhoz is vezethet. Milyen betegségeket és egészségügyi problémákat generálhat még a kóros elhízás? Légzőszervi betegségeket, 2-es típusú cukorbetegséget, ízületi kopást és pszichés megbetegedéseket. Az elhízott férfiaknak prosztata- és végbélproblémákat is okozhat a mértéktelen evés.

Hogyan lehet megtudni, hogy elhízott vagyunk? Manapság a testtömegindexet (BMI) használják az elhízás és a túlsúly gyakoriságának meghatározásához. A BMI kiszámításához nem kell mást tenni, csak a testtömeget elosztani a magasság (méterben számolva) négyzetével. Akinek 18,5 vagy annál kevesebb a BMI-indexe, a normálisnál kisebb súlyúnak számít. Akinek a BMI-indexe 18,5 és 24,9 között van, az egészséges testsúlyú, a 25 és 29,9 közötti a túlsúlyos kategória, míg akinek 30 fölötti az indexe, az elhízottak kategóriájába tartozik. Természetesen a BMI-index megállapításánál figyelembe kell venni a nemet is.

Az is számít, hogy a szerveztünkben keletkező zsír hol halmozódik fel leginkább. Ez legfőképpen akkor jelent veszélyt, ha a többletzsír a hason rakódik le. Tehát hiába tartozik valaki a BMI-index szerint a normál testsúlyú kategóriába, ha a derékkörfogata nagyobb a kelleténél. A derékkörfogattal megállapíthatjuk a zsíreloszlást. Ha ez meghaladja a normál értéket, ami férfiaknál 94-102 cm, nőknél 80-88 cm, akkor éppen olyan nagy kockázata van a fentebb említett betegségeknek, mint azoknak, akiknek nem megfelelő a BMI-indexe.

Az elhízás ellen tenni kell. Nem kell drasztikus megszorításokat alkalmazni, de feltétlenül lépéseket kell tenni azért, hogy csökkentsük a testsúlyunkat és a derékkörfogatunkat. Nem őrült diétába kell kezdeni, hanem szépen, fokozatosan életmódot váltani, hogy aztán soha többé ne aggódjunk a felszaporodó kilók és az emiatt kialakuló betegségek miatt.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*