Sárga túrakajakokban ül egy házaspár, mindkettőn mentőmellény.

Ma már egyre többen hódolnak ennek az érdekes és izgalmas sportnak, vagyis a kajakozásnak. Az biztos, aki egyszer kipróbálja, örökre beleszerelmesedhet ebbe a sportba, hiszen amellett, hogy gyönyörű tájakat fedezhet fel, és fotózhat le a szemeivel (is), a természetben meg is találhatja a lelki nyugalmát, de emellett izgalmakban és feledhetetlen élményekben is része lehet, főleg, ha nem egyedül, hanem a barátaival, a családtagjaival tölti kajakozással a szabadidejét.

Amennyiben kezdő vagy, akkor lehet, hogy nem is tudod pontosan, hogy Magyarországon hol is érdemes ezt a sportot űzni és hová érdemes nyáron ellátogatni. Kajakozni folyó- és állóvizeken egyaránt lehetséges. Folyók közül választhatod a Tiszát és a Bodrogot, ezt a két folyót a régi motorosok nagyon kedvelik. De ezeken kívül evezhetsz a Szigetközben, a Mosoni-Dunán, a Rábán, a Körösökön, a Szamoson, az Ipolyon, a Hernádon vagy éppen a Dráván is. A tavak közül választhatod a Balatont, de kajakozásra nagyszerű hely a Tisza-tó és a Velencei-tó is. A Sajót ne válaszd, ha teljesen kezdő vagy, mert még az ügyes és tapasztalt kajakosoknak is feladja néha a leckét.

A kajakozáshoz nyilván szükséged lesz egy alapfelszerelésre. Mivel még fogalmad sincs, hogy mennyire fogod szeretni az evezést, ezért első alkalommal inkább kölcsönözz kajakot, mivel nem éppen egy olcsó mulatság megvásárolni azt. A kajakozáshoz ölts magadra kényelmes ruházatot és minden olyan dolgot pakolj be a hátizsákodba, amelyre egy természetbeni túrázás alkalmával szükséged lehet. A felszerelés része a sátor, hiszen nem tudhatod előre, hogy éppen hol kell éjszakáznod, persze, ha előre megtervezted az utadat, akkor nem biztos, hogy a szabadban kívánsz aludni. Viszont mentőmellény mindig legyen nálad. Nem lehet kifogásokat gyártani ilyenkor, hiszen még egy tapasztalt, sokat megélt kajakost is érhetnek meglepetések a vízen, és bizony a hősködésnek komoly következményei is lehetnek.

Ha vízre szállsz, tisztelned kell a vizet és tiszteletben kell tartanod a természet szabályait. Vagyis csak akkor akarj természetbarát lenni, ha nem hagysz magad után nyomokat, vagyis megőrzöd a természetet olyan formában, mintha soha nem is jártál volna ott, hiszen az utánad következő természetszerető embereknek is ebben az állapotában kell a természet szépségeit megtapasztalniuk. Ne zajong, ne riaszd el az állatokat, ne gyújts tüzet és ne horgássz olyan helyeken, ahol ez nem megengedett.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*