Kihízta farmernadrágját egy fiatal lány.

Az nagyon dicséretes, ha valaki azért kezd el mozogni, hogy megszabaduljon a súlyfeleslegtől, hiszen ezzel javulni fognak a laboratóriumi értékei és sokkal jobb lesz a közérzete, az egészségi állapota is. Azonban előfordulhat, hogy valaki nem mozog, sokat eszik, mégis egyre kevesebbet mutat a mérleg. Sajnos súlyos betegségek is meghúzódhatnak a hirtelen és drasztikus fogyás mögött, de egyéb okai is lehetnek a súlycsökkenésnek. Mutatunk 3 okot, ami a hirtelen fogyás mögött állhat.

1. Az egyoldalú táplálkozás

A szegényes, egyoldalú táplálkozás is oka lehet a gyors fogyásnak. Ilyenkor nem kap elegendő tápanyagot a szervezet, ami szintén nagyon veszélyes lehet, hiszen a vitaminok és ásványi anyagok számtalan élettani funkció zavartalan működésében játszanak kiemelkedő szerepet. A kiegyensúlyozott étrendre kell törekedni, amelyben megfelelő arányban szerepelnek a zsírok, a fehérjék és a szénhidrátok.

2. Rákos megbetegedés

A hirtelen és drasztikus fogyás mögött rákos megbetegedés is állhat. Egyes daganatok gyorsabb anyagcserét eredményeznek, míg más rákfajták erőteljes gyulladást generálnak a szervezetben és ezek a gyulladásos fehérjék okai lehetnek a gyors súlycsökkenésnek. Vannak olyan daganattípusok – gyomor-, nyelőcsőrák –, amelyek az étkezést lehetetlenítik el, ezért vagy nem kívánja az illető a táplálékot, vagy igenis éhes, csak sajnos nem tud megfelelően táplálkozni, nyelni, emészteni és ezért utasítja el az ételt. A rákos betegségben szenvedő személynek gyakran kapnak olyan kezeléseket, amelyek étvágycsökkenést okoznak, és olyan mellékhatásokat okoznak, mint émelygés, hányinger, hányás, amelyek szintén okozhatnak súlycsökkenést. Még fekélyek is kialakulhatnak a szájban, amely szintén oka lehet annak, ha az illető nem kíván enni.

3. Pajzsmirigybetegség

Egyes pajzsmirigybetegségek is okozhatnak súlycsökkenést. Az egyik ilyen a Graves-kór, amely nemcsak súlycsökkenést okoz, de a tünetek között szerepel a hajhullás, a heves szívdobogás, a hőintolerancia és az álmatlanság is. Ha arra gyanakszol, hogy valamilyen pajzsmirigybetegségben szenvedsz, úgy sürgősen keresd fel a háziorvosodat, aki különféle vizsgálatokra küld, hogy kiderüljön, valóban pajzsmirigybetegség áll-e a háttérben, vagy más oka van a súlycsökkenésnek.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*