A kép előterében kettlebell, mögötte egy nő nyújtógyakorlatot végez.

Az öntött vasból készült súlyzó a girya elnevezést kapta a cári Oroszországban, a tőlük nyugatabbra húzódó országokban azonban kettlebellként ismerik. Ezt az eszközt először csak termények mérésére használták, de amikor látták, hogy a mezőgazdasági munkások mennyire erőssé és izmossá váltak a „kettlebell golyó” rendszeres emelgetésétől, akkor vált igazi sporteszközzé. Oroszországban az 1940-es évektől rendszeresen szerveztek girya versenyeket, ahol birkózók és súlyemelők vettek részt. A hadsereg is felfigyelt erre a különleges eszközre, és a katonák erőnlétének fejlesztésére alkalmazták azt.

A kettlebell edzésprogramját Pavel Tsatsouline dolgozta ki. Aki a vasgolyós gyakorlatokat rendszeresen végrehajtja, biztos lehet benne, hogy nőni fog az ereje, az állóképessége és az izomtömege. Javulni fog az erőnléte és a tartása, szervezete testzsírszázaléka pedig jelentősen le fog csökkeni, ami pedig fogyást eredményez. Emellett jó hatással van a szívre és a keringési rendszerre is. Ez az edzésforma tehát hatékony lehet a testsúllyal és a soványsággal küszködőknek is, hiszen amellett, hogy megszabadít a felesleges zsírtól, még izmosabbá is formálja a testedet.

A kettlebell edzést hetente egy-két alkalommal célszerű végezni, alkalmanként pedig egy-egy órát szükséges a golyók emelgetésével tölteni. Főként férfiaknak szokott tetszeni az erőfejlesztésnek eme módja, de a nők is nyugodtan választhatják, ha szálkás testre vágynak, és mindenáron szeretnének zsírpárnáiktól megszabadulni.

Kezdetben nagy meglepetést okozhat az öntöttvasból készült golyók emelgetése. A férfiak 16 kilogrammos, a nők pedig fele ennyi súllyal edzenek, ezért először mindenképpen szükséges egy edző, aki instrukciókkal segíti a kettlebell golyók használatát. Első körben csak szokni kell magát az eszközt, illetve barátkozni szükséges annak súlyával. Majd az emelések és lendítések következnek, ezt pedig egyre bonyolultabb mozdulatsorok követik, amelyek az egész testet megmozgatják. Az biztos, hogy már az alapgyakorlatok is nagyfokú koncentrálást és izommunkát igényelnek. Ahogy azonban begyakorlódnak a mozdulatsorok, otthon is nyugodtan lehet kettlebellezni.

Vannak, akik kétkedve néznek erre az edzésformára, mert nem tartják elég hatékonynak, és magára az eszközre is furcsa pillantásokat vetnek, de a kettlebell népszerűsége ennek ellenére mégis töretlen. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy Magyarországon is egyre nagyobb a kettlebellt kedvelők tábora. Az átlagemberek mellett bokszolók, ketrecharcosok, speciális rendőri egység tagjai választják ezt a sportot, hogy erőnlétüket fejlesszék.

Ha szeretnéd, hogy javuljon a tartásod, meg akarod őrizni az egészségedet, és jobban akarod magad érezni, akkor ezt a módszert neked találták ki. A kettlebell hatására teljesen elégedett leszel az alakoddal, és hihetetlenül életerőssé, energikussá válhatsz.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*