Átlátszó gélkapszulát vesz a kezébe egy fiatal, mosolygós hölgy.

Az antioxidánsok egészségünk megőrzéséhez járulnak hozzá. Ha antioxidánsokban gazdag táplálékokat szeretnénk magunkhoz venni, akkor elősorban a C- és E-vitaminokban gazdag ételeket kell előnyben részesíteni. Az antioxidánsok a szabad gyökök károsító hatásait képesek kivédeni, amely nemcsak gyulladásokat, de komoly betegségeket is generálhatnak a szervezetünkben. Azoknak, akik rendszeresen dohányoznak, több szabad gyök keletkezik a szervezetükben, így esetükben jóval nagyobb dózisban elfogyasztott antioxidánsra lehet szükségük, mint nemdohányzó társaiknak. Az antioxidánsok segítenek kiküszöbölni a szabad gyökök okozta károsodásokat, de persze ezen táplálékok fogyasztása még egyáltalán nem nyújt garanciát a betegségek elkerülésére.

A C-vitamin egy vízben oldódó vitamin, amelyet a szervezet nem tárol, így naponta szükséges elegendő C-vitamint elfogyasztanunk. A fölösleges C-vitamin a szervezetből kiürül. Ez a vitamin elsősorban zöldségekben és gyümölcsökben van nagy mennyiségben. A legjobb források a citrusfélék, de a paprikában, a leveles zöldségekben, a kiviben, a brokkoliban és a szamócában is megtalálható.

Az egészséges szervezet meg tud birkózni a szervezetben termelődő szabad gyökökkel, azonban a szabad gyökök szintje stressz hatására is megemelkedhet, amely már sejtkárosodást is okozhat. A C-vitamin jelentősen képes lecsökkenteni az oxidatív stresszt és a CRP-értéket. Ha ez az érték megemelkedik, akkor gyulladás és komoly betegség is kialakulhat.

A másik antioxidáns az E-vitamin, amely egy zsírban oldódó vitamin. Legjobb forrásai a dió, a napraforgó, a mandula és az olajok, mint például a búzacsíraolaj. Az E-vitamin kiemelkedő antioxidáns a testünk zsíros vagy lipidtartalmú vegyületeiben, például a sejtmembránokban és a koleszterinszállító lipoproteinekben. Ez az egyik legfontosabb antioxidáns a lipidek oxidációjának csökkentésére vagy megelőzésére. A C-vitaminhoz hasolóan az E-vitamin is segít testünk oxidatív stressz-szintjének kezelésében. Az E-vitamin a legjobban a máj sejtjeinek károsodását képes hathatósan megakadályozni. Az oxidatív stressz a májban is okozhat károsodásokat, amely két májenzim – ALT, AST – szintjét képes jelentősen megemelni. Mitől keletkezhet oxidatív stressz a májban? Oka lehet a túlzásba vitt alkoholfogyasztás, de a túlzott kalóriabevitel és a zsírfogyasztás is okozhatja. Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az E-vitamin csökkenteni képes az ALT és az AST enzimek szintjét.

Mindenképpen ügyelj arra, hogy az étkezésed kiegyensúlyozott legyen, különös hangsúlyt fektetve az antioxidánsokra. Néha elfogyaszthatsz egy-egy szelet magas kakaótartalmú csokoládét vagy egy pohár vörösbort is, hiszen ezek is gazdagok antioxidánsokban.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*