Különböző színű szármángoldok egymás mellett.

A mángold őshazája a Földközi-tenger partvidéke. A mángoldnak két fajtája ismeretes. Az egyiknek a levele, míg a másiknak a levélnyele fogyasztható. Míg az előbbit levélmángoldnak, az utóbbit szármángolnak is nevezik. A mángold az elültetését követő első évben karógyökeret és levélrozettát fejleszt, majd a második évben megjelenik a magszár és kifejlődnek a magok is. Egyes helyeken leveles répának is nevezik. A leveleknek olyan íze van, mint a spenótnak, ebből általában főzeléket lehet készíteni, a levélnyeleket pedig a spárgához hasonlatos módon lehet felhasználni.

A növény meglehetősen gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Megtalálható benne az A-, B1-, B2-, B5-, B6-, C-, E- és K-vitamin, illetve van benne kalcium, kálium, magnézium, nátrium, foszfor, cink, vas, mangán, szelén, réz, niacin, folsav, lutein és béta-karotin is. A növénynek a levelében és a levélnyelében is találhatók szerves savak, ilyenek például az almasav, a borsav, az oxálsav vagy a citromsav. A növény mindezeken kívül tartalmaz még fehérjét és pektint is.

Mivel a mángold meglehetősen gazdag antioxidáns vegyületekben, ezért rendszeresen fogyasztva az immunrendszerünket erősíthetjük meg általa. Az antioxidánsoknak kiemelkedő szerepük van a káros szabad gyökök közömbösítésében és védelmet élvezhetünk általuk a daganatos megbetegedésekkel szemben.

A mángold levelei a pirosas, lilás színeken át a halványzöld és a sötétzöld színekig mindenféle színekben pompáznak, amelyek nyár elejétől késő őszig üde színfoltjai lehetnek kiskertünknek. Ezért ha mángoldot vetünk, nem csupán vidámságot csempészünk a konyhakertünkbe, hanem a zöldség rendszeres fogyasztásával még az egészségünkért is sokat teszünk.

A mángoldot sokféleképpen lehet elkészíteni. Elsősorban nyersen, salátaként elkészítve fogyasszuk, hogy értékes tápanyagait a szervezetünk hasznosítani tudja. Az oxálsavtartalma miatt azonban fogyasztását nem szabad túlzásba vinni. Köretként burgonya mellé is tálalhatjuk. Párolj meg olívaolajon vékonyra szeletelt mángoldleveleket, majd adj hozzá zöldfűszereket. Ez lehet majoránna, petrezselyemzöld, kapor. Végül pedig keverj hozzá egy kevés, fokhagymanyomón kipréselt fokhagymát. A megfőtt burgonyaszeletekhez add hozzá a mángoldleveleket. Ehhez a körethez nagyon jól illik a sült vagy a párolt hús.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*