Gyöngyvirágok leveli között egy kis tábla WELLNESS felirattal.

A wellness hazánkban is egyre népszerűbb. Talán ez annak köszönhető, hogy az emberek manapság szinte alig szakítanak időt pihenésre, testi és lelki feltöltődésre és a szociális kapcsolataik ápolására. A wellnesstől azonban ezeket mind megkaphatják, és talán még ennél többet is. Hiszen maga a kifejezés két olyan szóból (jó közérzet és jó kondíció) tevődik össze, amelyet egy amerikai orvos, Halbert L. Dunn alkotott meg 1950-ben. A wellness tehát nem csupán a testünket tartja karban, hanem a lelkünket is ápolja és a szociális kapcsolatainkat is erősíti. Aki a wellness elkötelezett híve, az biztos, hogy egészségtudatosan él, vagyis rendszeresen sportol, egészségesen táplálkozik, rendelkezik helyes stresszkezelési stratégiákkal, fontosnak tartja a relaxációt, törekszik arra, hogy a lelki egyensúlyát megtalálja és megőrizze, nem él semmiféle káros szenvedéllyel és a környezet védelmét is fontosnak tartja. Ha valaki odafigyel arra, hogy a test, lélek és a szellem egysége megteremtődjön és fennmaradjon, akkor biztos lehet benne, hogy a betegségek is el fogják kerülni, amelyek legfőképpen a rohanó életvitelünknek és az életünkben állandóan jelenlévő stressznek az egyenes következményei.

Az emberek jelentős hányada tölti a szabadságát különböző wellnessközpontokban vagy szállodákban, mert fontosnak tartják, hogy legalább ezeken a munkamentes napokon kikapcsolódjanak és a szokásosnál többet törődjenek testi és lelki feltöltődésükkel, és hogy jó társaságban legyenek. A wellness – mint testet, lelket és szellemet regeneráló módszer – csak akkor valósulhat meg egy-egy ilyen szállodában vagy központban, ha ott rendelkeznek szakképzett személyzettel, ha a testi, lelki szükségleteket és a szociális kapcsolatok iránti igényt képesek kielégíteni. Vagyis a szállodában van lehetőség a testi feltöltődésre például, tartanak a hotelben aerob és kardio edzéseket, van szauna, masszázs, tudnak biztosítani különféle pakolásokat vagy léböjtkúrát. A wellness-szállodáknak a lelki regenerálódást is fel kell tudni kínálni, amely sok minden egyéb mellett magába foglalhatja a meditációt, a jógát, a virágterápiát, vagy a különféle relaxációs technikák elsajátítását.

A wellness-szállodákat általában családok, baráti társaságok vagy házaspárok látogatják, tehát ezek az emberek nem egyedül érkeznek. Vannak azonban olyan magányos személyek, akik ezeken a helyeken próbálnak barátokra vagy társra lelni, és mivel nagyon bátortalanok, nem képesen emberi kapcsolatok kialakítására, ezért itt szeretnék szociális képességeiket megerősíteni. Hiszen ezekben a wellness-szállodákban egyrészt különféle tréningeket is tartanak, amelyek a kapcsolatteremtő, a kommunikációs vagy éppen a konfliktuskezelési készségeket, képességeket hivatottak fejleszteni. Másrész olyan programokat – táncestet, játékos programokat – is szerveznek ezekben a hotelekben, amelyek teret adnak az ismerkedésnek, és ezzel együtt a szociális képességek kibontakozásának és fejlődésének.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*