Topba és futónadrágba öltözött csinos nő fut, a háttérben fák zöld levelei.

A kóros elhízottság a legveszélyesebb betegségek közé tartozik. Hazánkban a lakosság kétharmada túlsúlyos vagy kórosan elhízott, és a betegség világszerte járványszerűen terjed. Fő oka, hogy a modern társadalmakban az embereknek nincs elég idejük vagy igényük rendszeres testmozgásra, és sietségükben kalóriadús ételeket fogyasztanak. Kóros elhízás esetén a szervezet a szükségesnél több zsírt halmoz fel, ami egészségügyi kockázatokkal jár. A testtömegindex, vagyis a BMI segítségével mérhető az elhízás szintje, amelynek alapja a testtömeg aránya a testmagassághoz képest. Túlsúlyról 25 feletti BMI esetén beszélünk. Első hallásra nem tűnhet komoly betegségnek a kóros elhízás, ezért fontos tudni, hogy évente 2,8 millió halálos áldozatot követel világszerte. Újévi fogadalmukban sokan tűzték ki célul, hogy 2014-ben megszabadulnak a súlyfeleslegüktől és egészségesebb életmódot folytatnak. Kérdés, hogy milyen gyakorlatok segítségével lehet hatékonyan zsírt égetni.

A zsírégetés egyik leghatásosabb módja a gyaloglás, vagyis nem feltétlenül szükséges bérletet váltanod az edzőterembe. Sétálhatsz egy kört lakóhelyed környékén, vagy a kisebb távolságokat megteheted gyalog – autózás helyett. A vidéken élőknek ez jó lehetőség meditálásra a levegőn, de nézelődésre, kirándulásra is.

A gyalogláshoz hasonlóan kocogással is lehet zsírt égetni. Vegyél egy pár jó futócipőt, és fuss reggelente kb. egy kilométert. Ez esetben is igaz, hogy vidéken a jó levegő kitűnő lehetőséget nyújt a napra való felkészülésre. Idősebbek kérjék az orvos tanácsát, mielőtt futni kezdenek.

Ha fogyni szeretnél, érdemes bérletet váltani egy edzőterembe, amely számos lehetőséget kínál a felesleges kilók ledolgozására. Itt a leghatásosabb eszközök közé tartozik például a súlyzópad. A többiek jelenléte is ösztönző hatású lehet.

A kóros elhízottság esetén jellemző hájhurkák ledolgozhatók napi rendszerességgel végzett felülésekkel. Megfelelő étrenddel párosítva könnyen megszabadulhatsz a súlyfeleslegtől.

Edzés előtt mindenképpen konzultálj orvosoddal vagy kiropraktőrrel (gerincorvos), különösen, ha ízületi bántalmaid vannak.

Benézhetsz a sportáruházba is, ahol rengeteg gépet lehet venni és az eladók segítségét kérni, hogy megtaláld a fogyáshoz neked leginkább megfelelőt.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*