Fehér tálban színes Duna kavicsok, rajtuk E-számokat jelölő táblák.

Az élelmiszereknél használt adalékanyagok azt a célt szolgálják, hogy javítsák az ételek ízét és állagát, illetve fokozzák az eltarthatóságát. Az élelmiszerek hátoldalán fel van tüntetve, hogy milyen adalékanyagokat tartalmaznak. Ezeket minden esetben bevizsgálják és engedélyezésre kerülnek, ha nem jelentenek veszélyt az egészségre, ennek ellenére kiválthatnak allergiás reakciókat. Az adalékanyagok egészségre veszélyeztető hatásaival kapcsolatban folyamatosan folynak a kutatások. Egyes kutatások során bizonyos adalékanyagokról kiderül, hogy komoly betegségeket generálhatnak az emberi szervezetben, míg másokról éppen az ellenkezőjét sikerül igazolni.

Egy brit tanulmány szerint léteznek olyan adalékanyagok, amelyek gyulladást generálnak az emberi szervezetben. Ilyen például a Crohn- betegség, amely a bél gyulladásos megbetegedése. Napjainkban egyre több ember küzd ezzel a betegséggel, amely egy komoly egészségügyi probléma, nem beszélve arról, hogy jelentősen csökkenti az ebben a betegségben szenvedő emberek életminőségét is. De egyes adalékanyagok okozhatnak anyagcsere-betegségeket is, amelyek elősegíthetik a szív- és érrendszeri megbetegedések vagy a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Egyes emulgeálószerek pedig a bélflórára hatnak negatívan, amely szintén okozhatnak gyulladásokat, de az elhízásért is felelőssé tehetők. A bélflóra egyensúlyának felborulása emésztőrendszeri megbetegedéseket és panaszokat okozhat, de legyengülhet az immunrendszerünk is, és még a kedélyállapotunkra is hatással lehet.

Egy kutatás arról számolt be, hogy léteznek olyan alumíniumtartalmú élelmiszer-adalékanyagok, amelyek szerepet játszanak az Alzheimer-kór kialakulásában. Az Alzheimer-kór nem más, mint az idősebb korban jelentkező elbutulás. Azonban ez a betegség nemcsak az idősebb embereket, hanem akár a fiatalabb személyeket is érintheti. A betegség során súlyosan romlanak a beteg szellemi képességei, a betegség súlyosbodásával a beteg képtelenné válik az önálló életvitelre és súlyos memóriagondokkal kell megküzdenie.

Sok élelmiszerbe adalékként citromsavat tesznek, amely szintén rendelkezik károsító hatásokkal. Például felelőssé tehető a fogbetegségek és a fogszuvasodás kialakulásáért.

Az élelmiszer-adalékanyagok tehát okozhatnak azért problémákat, és jó, ha ezekkel tisztában vagyunk. Egyes adalékanyagok például allergiát, allergiaszerű tüneteket vagy akár asztmát válthatnak ki, befolyásolhatják a tápanyagfelvételt és emésztési gondokat okozhatnak. De kiválthatnak anyagcsere-rendellenességeket és elősegíthetik más, sokkal súlyosabb betegségek kialakulását is.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*