Sportnadrágban egy hölgy áll a mérlegen.

Sokan megtapasztalták már, hogy a fogyókúra beszüntetésével a kilók ismét szabad utat találtak rajtuk és nem sikerült a megszerzett álomalakot sok ideig megőrizni. Sokan panaszkodnak, hogy nem csupán a leadott kilók vándoroltak ismét vissza rájuk, de ezek a számadatok sok esetben meg is duplázódnak, sőt egyes esetekben akár meg is háromszorozódhatnak. Mi lehet ennek az oka?

Hozzáértők szerint a jojóeffektus megállításához először is meg kell ismernünk a szokásainkat. Fontos, hogy bármilyen fogyókúra előtt tartsunk egy kis önvizsgálatot. Lényeges, hogy alaposan feltérképezzük az étkezési szokásainkat. Figyeld meg, hogy milyen életesemény okoz nálad súlygyarapodást és figyelj ezekben az időszakokban kiemelten az egészségedre és a táplálkozásodra. Van, aki a terhesség során nem bír megálljt parancsolni magának, valakit a munkahelyi stressz készít ki, míg mások valamilyen negatív életesemény miatt kezdenek el kontrollálatlanul enni. Ha felismered, hogy mi vált ki belőled evési, falási rohamokat, akkor már könnyedén uralkodni tudsz magadon. A jojóeffektus ugyanis sok esetben éppen azért alakul ki, mert vannak olyan életesemények, amikor nem vagy képes határt szabni és kifogásokat keresel, hogy éppen aznap miért dobod sutba a diétádat. Ne tedd ezt, mert a nehezen leadott kilóktól soha nem fogsz tudni megszabadulni.

Még a kis súlycsökkenést is egy hatalmas eredménynek kell tekinteni. Ha kitűztél magad elé egy célt, de úgy érzed, hogy nem tudod teljesíteni, akkor se keseredj el, hiszen a fogyás nem egy egyszerű dolog. A testednek fel kell készülnie az életmódváltásra és csak azért felhagyni vele nem szabad, mert nem a tervezett ütemben megy a fogyás. Ha kudarcként éled meg a fogyókúrádat és visszaállsz a korábbi életmódodra, ne csodálkozz, ha dupla annyi lesz a súlyfelesleged, mint a fogyókúra előtti időszakban.

Ne dőlj be a csodáknak, mert azok nem léteznek. A súlycsökkentő pirulák lehet, hogy olyan csodákat ígérnek, amelyek csábítóak, hiszen ki akar mindennap mozogni és egészséges ételeket majszolni, amikor nulla mozgás nélkül és a korábbi étrend elhagyása nélkül, mindössze napi egy tabletta is segíthet a fogyásunkban? Nagyon szép is lenne, ha ez igaz lenne. De fogyás, testmozgás és életmódváltás nélkül nem létezik. Ezeket a bogyókat nem lehet életünk végéig szedni, és ha felhagysz velük, akkor ne csodálkozz, hogy dupla olyan nagy úszógumik éktelenkednek a hasadon, mint korábban. A csodapirulák szedése és azok abbahagyása ilyen mellékhatással jár együtt.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*