Meleg tejbe vagy joghurtba belekevert méz álmot hozó italként.

Bizonyára sokat hallottál már arról, hogy az alvás mennyire fontos. Arról azonban lehet, hogy még nem hallottál, hogy az étkezés, pontosabban egyes táplálékok és az alvás között is szoros kapcsolat áll fenn. Vagyis az étkezés meghatározza, hogy mennyire tudsz aludni, pontosabban mennyire tudsz jól aludni és maga az alvás is hatással van az étkezésre.

Ha nem eszel eleget, vagy netalántán túl sokat eszel elalvás előtt, ez bizony megzavarhatja a nyugodt alvásodat. Ha a vacsorád könnyű, akkor biztos lehetsz benne, hogy nem lesz az alvással semmilyen problémád, ha viszont nagyon sokat eszel lefekvés előtt, emésztési zavarral fogsz küszködni és lehet, hogy csak nagyon későn jön majd álom a szemedre.

Az alkohol egy kétélű kard. Ha csak kis mennyiségben fogyasztod, ez még segíthet is az elalvásban, ha viszont többet iszol a kelleténél, álmatlanságban szenvedhetsz, hiszen ez nagyon lerontja az úgynevezett REM-alvást, ami pedig szükséges volna, hiszen a testünk és az agyunk alvás közben regenerálódik. Nem beszélve arról, hogy a sok alkoholtól ki is száradhatsz és másnap is nagyon fáradt leszel.

A koffeintartalmú italok is megzavarhatják az alvást. Ha érzékeny vagy a koffeinre és nem szeretnéd az éjszakát álmatlanul eltölteni, akkor délután és este már ne fogyassz koffeines italokat.

Ha este zsíros ételekből alaposan belakmározol, biztos, hogy az emésztési zavar és a gyomorégés sem fog elkerülni. Ezek a panaszok pedig mind-mind alvászavarhoz vezethetnek.

Ha csak későn tudsz ágyba bújni, akkor se egyél már éjszaka semmit sem. Este már jobb üres vagy félig teli hassal lefeküdni. Ha tele van a pocakod, akkor refluxszal kell számolnod, mivel a gyomorsav a nyelőcsőbe áramlik, ami biztos, hogy nem hagy majd aludni.

A folyadékfogyasztás fontos, de ha este túl sokat iszol, akkor túl sokat kell majd a mosdóba járnod, amely szintén megzavarhatja a nyugodt alvásodat.

A tej és a méz elősegíti a nyugodt, zavartalan alvást. A tej triptofánt, vagyis egy olyan esszenciális aminosavat tartalmaz, amelyet természetes altatónak is nevezhetünk. A triptofán megnöveli az agyban levő szerotoninszintet, amely egy természetes nyugtató az emberi szervezet számára. Nemhiába javasolják a mézzel ízesített meleg tejet azoknak, akik nem, vagy csak nehezen tudnak elaludni.

Sok gyógynövény is a segítségünkre lehet, ha nem tudunk elaludni. Az egyik ilyen csodaszer a macskagyökér, amely nyugtatólag hat a központi idegrendszerre, így támogatva meg a gyors elalvást. Milyen gyógynövények segíthetnek még a gyors elalvásban? A komló, a citromfű, a kamilla és a borsmenta.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*