Fiatal lány hajnali fél négykor ébren az ágyában.

Egy fárasztó nap után nincs is annál jobb, amikor zuhanyzás és egy könnyed vacsora után bebújunk az ágyba és percek múltán már alszunk is. Azonban vannak olyan élethelyzetek, amikor a kelleténél stresszessebbek vagyunk, és bizony ilyenkor nem könnyű elaludni.

Sok minden befolyásolhatja az alvási ciklusunkat, akár az időjárás-változások, a Hold állása is. Alvásunkat meghatározhatják a hormonjaink, a különféle betegségek, de igazából a stressz az, ami nagymértékben kihat az alvásra is. Amikor idegesebbek vagyunk, avagy netalántán valamilyen tragédia árnyékolja be az életünket, nem könnyű esténként csak úgy kikapcsolni az agyunkat. Vannak olyan élethelyzetek, amikor agyunk még este is kattog az adott témán és nem hagy bennünket elaludni, vagy ha el is alszunk, alvásunk nem lesz olyan pihentető, és fáradtan, nyűgösen ébredünk. És ez a körforgás akár hosszú hónapokig is eltarthat.

Semmiképp se várd meg, míg már az őrületbe kerget az alváshiány. Először próbálj ki házi praktikákat, és ha ezek sem segítenek, mindenképpen fordulj orvoshoz, mert a kialvatlanság súlyos betegségeket is okozhat.

Az egyik klasszikus, természetes altató a tej. A tej egy triptofán nevű aminosavat tartalmaz, amely segíthet elaludni. A triptofán fontos szerepet játszik a szerotonin termelődésében, amely egy neurotranszmitter, amely a melatonin nevű hormonhoz kapcsolódik. A melatonin szabályozni tudja az alvási ciklust. Ha nem tudsz aludni, melegíts meg egy csésze tejet és adj hozzá egy csipet kurkumát is.

A banán tele van olyan tápanyaggal, amely elősegíti a pihentető alvást. A banán rendkívül gazdag káliumban, magnéziumban és triptofánban, vagyis olyan anyagokkal van töltve, amelyek segítséget nyújtanak az alvási ciklus szabályozásában.

A kamilla közismerten egy nyugtató gyógynövény. Ha nem tudsz aludni, lefekvés előtt csak kortyolgass el egy csésze meleg kamillateát. A kamilla tartalmaz egy apigenin nevű flavonoidot, amelyről tudományosan is bizonyították, hogy egy hatékony antidepresszáns.

A zab tejjel fogyasztva extrán segíthet az elalvásban. Ebben is van magnézium, kálium és a tejben lévő triptofán csak fokozza a hatását.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*