Testépítő lábgéppel dolgozik az edzőteremben.

Sportolóknál, testépítőknél gyakran előfordul, hogy valamelyik izmuk erőteljesen begörcsöl. Ennek több oka is lehet. Vagy túlságosan meg lett terhelve az adott izomzat, vagy elektrolithiány alakult ki, vagy egyszerűen csak nem hagyott magának időt az illető regenerálódásra. Izomgörcs során az izomzat akaratlanul összehúzódik, de ezt nem követi elernyedés, és tulajdonképpen emiatt alakul ki az izomgörcs, amely meglehetősen nagy fájdalommal is járhat. A fájdalom az izomgörccsel együtt el is múlik.

Mire kell ügyelni egy testépítőnek és mindenkinek, aki rendszeresen edzi a testét? A legfontosabb, hogy minden edzés előtt melegíts be, és az edzést követően történjen meg a nyújtás is. Ezzel az izomgörcsöket is el lehet kerülni. Izomgörcs abban az esetben is kialakulhat, ha nincs elegendő kálium, kalcium, magnézium és nátrium a szervezetedben. Ezért fontos, hogy megfelelő táplálékokkal pótold ezeket az ásványi anyagokat. Fontos, hogy nem elég csak magnéziumot vagy csak kalciumot szedned, hiszen ezek az ásványi anyagok egymás nélkül nem képesek a feladataikat ellátni.

Ha megtörtént a baj és az izmaid mégis begörcsöltek, akkor sokat segíthet, ha az érintett izmot megmasszírozod, vagy veszel egy kellemes, meleg zuhanyt. Abban az esetben, ha a vádlid görcsöl be, akkor enyhítheted a fájdalmadat, ha sétálsz egy keveset. Ha a görcsölés nem akar megszűnni, akkor ülje le egy székre, nyújtsd ki a lábadat és feszítsd felfelé a bokádat. Ha a kezed görcsölt be, akkor jó trükk, ha a tenyeredet erősen az asztalra nyomod.

A testépítőknek érdemes lenne rendszeresen masszázsra járni, hiszen ez sokat segíthet abban, hogy izmaik kellőképpen el tudjanak lazulni a megerőltető edzéseket követően. Izomlazításra a rendszeres szaunázás is gyógyír lehet. Arra ügyelj, ha szaunába jársz, hogy szaunázást követően pótold az ásványi anyagokat és a folyadékveszteséget, hiszen ha nem teszed, csak fokozod a problémákat, mert a verejtékezéssel szervezeted ásványi sókat és folyadékot veszít.

Az izomgörcsöket a túl sok stressz, illetve a testet és lelket érintő túlterhelés is okozhatja, éppen ezért fontos, hogy mindig adj magadnak elegendő időt a testi és lelki feltöltődésre, regenerálódásra, ne akard minden szabad percedet az edzőteremben tölteni.

Amennyiben az izomgörcs semmilyen otthoni terápiával nem szűnik meg, akkor feltétlenül fordulj szakorvoshoz, mivel a probléma hátterében komoly betegség, például izombetegség, idegrendszeri problémák is meghúzódhatnak.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*