Félmeztelen testépítő a konditeremben.

Az ember testtömegének körülbelül 40-45 százalékát teszik ki az izmok. A testépítők célja az, hogy minél izmosabbak legyenek. Az izmok akkor képesek a legjobb teljesítményre, ha megfelelő a vérellátásuk, vagyis a hajszálerek megnyílnak. Ennek eléréséhez viszont minden egyes edzés előtt alaposan be kell melegíteni.

Az izmokat többféleképpen lehet csoportosítani. Az egyik lehetséges csoportosításuk működésük szerint történik. E szerint megkülönböztetünk közelítő és távolító izmokat, nyújtókat, hajlítókat, emelőket és szűkítőket. Egyes izmoknak, izomcsoportoknak az a feladatuk, hogy egymás működését segítsék. Ezeket szinergista izmoknak nevezik, míg az izmok ellentétesen is működhetnek, ezek pedig az antagonista izmok.

Az izomrostoknak két csoportja létezik. Az egyik az „állóképességi” vagy „vörös izom”, amelyet lassú összehúzódás jellemez, a másik a „sebességi” vagy „fehér izom”, vagyis a gyors összehúzódású izom. Az izmokkal az összehúzódás során két dolog történhet. Vagy összehúzódnak és megrövidülnek az izomrostok, de feszülési állapotuk változatlan marad, vagy pedig nem rövidülnek meg az izomrostok, de a feszülési állapotuk megnő. Az előbbit izotóniás, míg az utóbbit izometriás összehúzódásnak nevezzük.

Ahhoz, hogy az izom össze tudjon húzódni, energiára van szüksége. Az energiát három anyag képes biztosítani. A keratinfoszfát, a glikogén és az adenozin-trifoszfát (ATP).

Az izmokat aszerint is csoportosíthatjuk, hogy hol helyezkednek el. Ezek alapján megkülönböztetünk végtagizmokat, amelyek az alsó és a felső végtagokon találhatók, és vannak a törzsizmok, ilyen a hátizom, a hasizom vagy a mellizom. De a nyakunkon és még a fejünkön is vannak izmok.

A testépítők elsődleges célja, hogy az izomméretük növekedjen, viszont a testzsírszázalékuk a minimális szintet érje el. Ennek elérése érdekében az egyik legfontosabb feladatuk, hogy olyan gyakorlatokat hajtsanak végre, amelyek minden izomrostjukat egyenlő mértékben fejlesztik. Az izmok növekedését nevezik hipertrófiának. Az izmok növekedése azonban csak abban az esetben fog bekövetkezni, ha a testépítő egyre nagyobb teljesítményre sarkallja az izomzatát, vagyis intenzíven túlterheli azokat. Az izmoknak a kemény edzések hatására nem csupán az erejük, hanem a keresztmetszetük is meg fog növekedni.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*