Fitinsav molekuláris képe.

A fitinsav egy egyedülálló, természetes anyag, amely a növényi magvakban található. Az utóbbi időben jelentős figyelmet kapott az ásványi abszorpcióra gyakorolt hatásai miatt, a fitinsav ugyanis rontja a cink, a vas és a kalcium felszívódását és elősegítheti az ásványi anyaghiány kialakulását. Ezért gyakran nevezik antitápanyagnak is.

A fitinsavat csak a növényi eredetű táplálékokban lehet megtalálni. Minden ehető mag, gabona, hüvelyes és dióféle különböző mennyiségben ugyan, de tartalmazza. Kis mennyiségben megtalálható a gumós és a gyökérzöldségekben is. Íme, egy rövid lista, hogy többek között miben található fitinsav: bab, mandula, brazil dió, mogyoró, lencse, kukorica, földimogyoró, borsó, rizskorpa, szezámmag, szójabab, dió, búza, búzakorpa, búzacsíra.

A fitinsav rontja a vas, a kalcium, a cink és kisebb mértékben más ásványi anyagok felszívódását, azonban ez nem a napi teljes tápanyag-felszívódásra vonatkozik, hanem arra az étkezésre, amikor is fitinben gazdag ételt vettünk magunkhoz. Azonban ha a legtöbb étkezés tartalmaz olyan táplálékokat, amelyek sok fitinsavat tartalmaznak, akkor előbb-utóbb kialakulhat ásványianyag-hiány. Ez főleg azoknál a személyeknél okozhat gondot, akik gabonaféléken és hüvelyeseken alapuló étrendet követnek.

A fitinsavat tartalmazó ételek elkerülése nem túl jó ötlet, hiszen ezek a táplálékok még nagyon egészségesek. Azonban vannak olyan módszerek, amelyekkel csökkenteni lehet az ételek fitinsavtartalmát.

Az egyik ilyen módszer az áztatás. A gabonaféléket és a hüvelyeseket gyakran egy egész éjszakán keresztül áztatják, hogy csökkentsék azok fitinsavtartalmát.

A magvak és a hüvelyesek csíráztatása fitátdegradációt okoz, illetve a fermentáció is jó megoldás, hiszen az erjedés során képződő szerves savak elősegítik a fitát lebontását. A legelőnyösebb módszer a tejsaverjedés, melynek jó példája a savanyúság készítése. Ezen módszerek és azok kombinálása jelentősen csökkentheti a fitáttartalmat.

A fitinsav a legtöbb ember számára egy egészséges és értékes vegyület, mivel a fitinsav nemcsakegy antioxidáns, hanem a vesekő és a rákos megbetegedések elleni védelmet is jelentheti. A fitinsavnak szerepe lehet például abban, hogy csökkentheti a vastagbéldaganat kialakulásának kockázatait.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*