Sikálja a fogakat biztonsági kötéllel kibiztosítva egy "emberke".

Szerencsére ma már egyre több ember figyel oda fogai egészségére. A genetikai adottságokon persze nem tudunk változtatni, azon azonban igen, hogyan ápoljuk fogainkat. Ugyanis az ápolt és a fehér fog nem elérhetetlen.

Ha fehér fogakat szeretnél, először is az étrendenden kell változtatnod. A vörösbor, a fekete tea és a kávé elszínezi a fogakat, de a sötét színű gyümölcslevek és a cigaretta is tönkreteszi fogaid fehérségét. Ha el szeretnéd kerülni a fogfehérítő szereket, akkor fogyassz sok epret és almát, mert ez a két gyümölcs optikailag fehéríti a fogakat.

Ha nem szépek a fogaid, lehet, hogy rosszul mosol fogat. A fogkefét nem vízszintesen kell a fogak felszínén sikálni, hanem körkörösen, a fogkefét pedig mindig negyvenöt fokos szögben helyezd a fogaidra. Nem kell túl erősen sikálni, inkább csak úgynevezett söprögető mozdulatokkal kell a fogakat megtisztogatni.

Használj nyelvtisztító kefét. Ez nemcsak a leheletet frissíti, hanem a nyelvre rakódó lepedéktől is megszabadít, ami köztudottan a szájban tanyázó baktériumok miatt alakul ki.

Vannak olyan ételek, amelyek segítenek a fogak megtisztításában. Ilyen lehet a sárgarépa, a zeller vagy a pattogatott kukorica.

Minden reggel gargalizálj vízben oldott almaecettel. Az almaecet segít eltávolítani a fogakon kialakult foltokat, plakkokat és nagyon hasznos is, mivel megöli a szájüregben és az ínyeken tanyázó baktériumokat, amely nemcsak szájüregi betegségeket, hanem akár még ínysorvadást is okozhatnak.

Moss fogat hetente egyszer szódabikarbónával. A szódabikarbóna nemcsak hatékony folteltávolító, de még fehéríti is a fogakat. Vizezd be a fogkefédet, majd mártsd bele a szódabikarbónába. Moss alaposan fogat, de ne sikáld nagyon a fogaidat, mert a szódabikarbóna akár kárt is tehet a fogzománcodban.

Ha a szájüreg kiszárad, ez kedvez a baktériumok elszaporodásának, ami kellemetlen leheletet eredményez. Ennek elkerülése érdekében használj szájvizet, amit te magad is készíthetsz. Vízben oldj fel menta-, teafa- vagy eukaliptusz-illóolajat és öblögess ezzel naponta kétszer.

Ha túl sűrűn vannak a fogaid, akkor elengedhetetlen a fogköztisztító kefe vagy a fogselyem használata. Aztán pedig jöhet az alapos, ám kíméletes fogmosás.

Moss fogat minden étkezés után. De arra ügyelj, hogy az étkezés és a fogmosás után legalább fél óra minden esetben teljen el. Étkezés után az ételekben lévő savak felpuhítják a fogzománcot, és ha ilyenkor mosol fogat, könnyen megsértheted a fogzománcot, ezért mindig várj legalább 30 percet minden egyes étkezést követően, mielőtt megmosod a fogaidat.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*