Erdei pályán fut egy szőke hajú hölgy.

Lassan itt a tavasz és már egyre kevesebb alkalommal esik a hó. Ezért érdemes a futócipőt elővenni és ledolgozni a téli hónapokban felszedett többletkilókat. Fitneszguru most néhány tanácsot szeretne neked adni, amelyekkel kicsit tökéletesítheted az edzésterved.

Ha már régóta nem futottál, akkor lassan és fokozatosan szoktasd magad az edzésekhez. Először jelölj ki magadnak egy rövidebb távot, majd minden héten növelheted azt. Akkor is sokat fejlődhetsz, ha ugyanazt a távot mindig egyre rövidebb idő alatt futod le. Vagy egyik alkalommal fuss sík terepen, míg a következő edzéseden válassz egy nehezebb terepet magadnak.

Ha futás előtt eszel, mindig várj legalább két órát, mielőtt edzeni kezdenél, mert különben elég rosszul érezheted magad, ha tele hassal mész el futni. Ha nem várod meg a legalább két óra hosszát étkezés és futás között, az étel nem emésztődik meg, amely megnöveli a hasi görcsök kialakulásának kockázatát, de még akár hányással is számolnod kell.

Minden futás előtt alaposan melegíts be. De nagyon jó az is, ha futás előtt csak lassan, majd egyre gyorsabb tempóban sétálsz. Persze azért nem árt edzés előtt minden végtagodat alaposan átmozgatni.

Ha sérülést szenvedtél futás közben és még fájdalmat is érzel, néhány napra függeszd fel az edzésedet. Fájó végtagokkal soha se fuss, hiszen ezzel nagyon sokat ártasz magadnak, és lehet, hogy nem egy-két napot, hanem akár heteket is ki kell hagynod, ha figyelmen kívül hagyod tested vészjelzéseit.

Ha szeles időben akarsz futni, akkor tudnod kell, hogy a szembeszél mindig lassítja, míg a hátszél felerősíti a futásodat.

Ha nem egyedül, hanem a barátaiddal mégy futni, akkor próbáljatok futás közben a lehető legkevesebbet kommunikálni, hiszen a folyamatos beszéd rendkívül sok energiát el fog venni tőled.

Próbálj mindig valamilyen kevésbé forgalmas terepen futni. Főleg ha futás közben még zenét is hallgatsz, akkor akár még balesetet is szenvedhetsz. Ha a természetben kívánsz futni, soha ne menj egyedül. Mindig többen fussatok a kihalt terepen, mert manapság semmi garancia sincs arra, hogy biztonságban vagyunk, ha bárhová is megyünk, főként akkor, ha valamilyen kihalt helyen óhajtunk edzeni.

Ha rendszeresen és keményen edzel, mindig aludd ki magad rendesen. Az alváshiány ugyanis jelentősen lecsökkenti a teljesítményt.

Kopott cipőben ne fuss, mert ez fokozza a balesetveszélyt. A cipő kopásának mértéke függ a testsúlyodtól, a cipő minőségétől és természetesen attól is, hogy hány kilométert tettél meg benne.

Próbáld az edzéseid milyenségét a napjaidhoz igazítani. Amikor laza napod van, akkor az edzéseid nyugodtan lehetnek kemények. Viszont ha egy fárasztó nap van mögötted, akkor vagy hagyd ki az edzést, vagy csak valamilyen laza gyakorlatokból álló edzést iktass be.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*