Futó nő lábán az Achilles-innál fájdalom lépett fel, egyik kezével fogja a vádli alsó részét.

A rendszeresen futók, kocogók gyakran szenvednek az Achilles-ínt érintő különféle sérülésektől. Futás közben az Achilles-ín óriási terhelésnek van kitéve, ez az oka a gyakran ismétlődő, változatos sérüléseknek.

Az egyik leggyakoribb probléma az íngyulladás, amelyet ha nem kezdenek el időben kezelni, akkor az ín részleges vagy teljes szakadásához is vezethet, ezért semmiképpen sem szabad a gyulladást félvállról venni és a futást mindenféle kezelés nélkül erőltetni.

A gyulladás általában az ín túlzott terhelése következtében jön létre. Sokan azért sem foglalkoznak a gyulladással, mert ugyan fájdalommal jár, de ez futás közben némileg enyhül, ennek viszont súlyos következményei lehetnek. Az ín egy idő után teljesen merevvé válik, hegek alakulnak ki rajta, a fájdalom fokozódik, majd állandóvá válik, és a gyógyulás is nagyon kétséges már ilyenkor.

Az Achilles-ín meg is húzódhat, ha elmarad az edzés előtti bemelegítés, illetve ha a kötelező nyújtógyakorlatokat helytelenül végzed vagy teljes egészében kihagyod. A tünetek között itt is megjelenhet a szűnni nem akaró fájdalom és a merevség. Húzódás esetén is fontos a pihenő beiktatása. A különböző terápiák és a jegelés azonban hamar meghozza a gyógyulást.

Az Achilles-ín további sérülései lehetnek a részleges és a teljes szakadás. Mindkettőt okozhatja a sportolás során bekövetkezett erőbehatás vagy megerőltetés, túlterhelés. Viszont amíg a részleges szakadásnál terápiával, izomtréninggel és jegeléssel javulást lehet elérni, addig a teljes szakadás sok esetben a sportkarrier végét is jelentheti, és általában műtéti beavatkozást és hosszadalmas pihenést igényel.

A téma szakértői kutatást is végeztek az Achilles-ínt érintő traumákkal kapcsolatban. Arra a következtetésre jutottak, hogy a különféle károsodások akár még degeneratív elváltozásokat is képesek okozni a központi idegrendszerben.

Mit lehet tenni, hogy elkerülhetővé váljon az Achilles-ín sérülése, károsodása? Semmiképpen se hagyd ki futás előtt a bemelegítést, és a kocogás végeztével mindenképpen végezz nyújtó gyakorlatokat. De az sem mindegy, hogyan nyújtasz, hiszen ha helytelenül végzed, akkor is szenvedhetsz ínsérüléseket. Ha meg szeretnéd előzni az ínfeszülést, akkor ezt a futócipődbe helyezett talpbetéttel könnyedén kiküszöbölheted.

Amennyiben nem sikerült megelőznöd a bajt és bekövetkezett a sérülés, akkor vedd komolyan a lábadozási időszakot. A rehabilitáció alatt fokozatosan vesd bele magad újra az edzésbe és nyugodtan elkezdetsz kényelmes tempóban futni is, de csak akkor, ha a fájdalom még az elviselhető kategóriába sorolható. Apránként, napról-napra próbáld emelni a távot és a sportolással eltöltött időt. Olyan terepet válassz a kocogáshoz, amely kevésbé terheli meg az izmaidat és az inakat.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*