Az úttest aszfaltjára egy pár futócipő kirakva.

Aerob edzés során szervezetünk hatékonyabban képes felhasználni az oxigént, ezáltal hozzájárul állóképességünk növeléséhez. Mi számít aerob mozgásnak? Az úszás, a séta, a futás, a kerékpározás, a Hot iron vagy a zumba edzések. Aerob edzésről akkor beszélhetünk, ha közepes erőkifejtéssel valamilyen monoton mozgásformát végzünk. Aerob mozgás során a szervet nagy mennyiségű oxigént képes felhasználni, és ez a zsírégetést segíti elő. Éppen ezért javasolható annak, aki a testsúlyát szeretné csökkenteni és a rendszeres edzések mellett például még fogyókúrába is kezdett.

Aki aerob mozgással szeretne zsírtömegéből veszíteni, minden egyes edzésre szánjon legalább 40 percet, merthogy az edzések első húsz percében a gyakorlatok elvégzéséhez szükséges energiát először a szervezetet a szénhidrátraktárakból fedezi. Ezután kezdődik meg a tényleges zsírégetés. Az edzés intenzitása is nagyon lényeges. A legjobb, ha az arany középutat választod, vagyis ne túl intenzív és ne túl lassú tempóban végezd a gyakorlatokat, ha a célod a hatékony zsírégetés.

Az aerob edzés élettani hatásai vitathatatlanok. Az anyagcsere felgyorsul, ezáltal a zsírégetés is gyorsabb ütemben zajlik, mint e mozgásforma nélkül. Ezzel együtt pedig a testzsírszázalék is jelentősen csökken, márpedig ha ez magas, akkor ez sok betegség előfutára lehet, mint például a szív- és érrendszeri megbetegedések vagy a magas vérnyomás. Az aerob mozgásformák hozzájárulnak ahhoz is, hogy a szív egészségesen legyen képes működni, megnő a tüdő kapacitása, ezért sokkal fittebbnek fogod érezni magad, csökken a testzsír, és sokkal feszesebbek lesznek az izmaid. Hosszabb távon a szíved megerősödik, jobb lesz az izmok tápanyagellátása, csökkenő lesz a pulzusod és erősebb a szíved. A szervezeted egészségesebben fog működni, mint korábban, és mindemellett a szervezetben jelentősen megnövekszik a zsírbontó enzimek száma is.

Az aerob edzésnek két típusa létezik, az alacsony és a magas intenzitású edzés. Az alacsony intenzitású edzés során nincs szükség sok energiára, kevésbé megerőltető, illetve ilyenkor a szervezetünk az energiához a zsírsejtek elégetésekor jut hozzá. Ezzel szemben a magasabb intenzitású aerob edzés során több energia kerül felhasználásra, amelyet a szervezet az izomszövetek glikogénjéből nyeri.

Az aerob edzés önmagában még nem elég a zsírégetéshez és a kívánt alak eléréséhez. Ehhez szükség van szakszerűen összeállított diétás programra és regenerációra is.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*