Hamburgerek és hotdogok között egy elhízott lány nevetős arca.

Azt bizonyára már eddig is tudtad, hogy ha nem mozogsz eleget, akkor könnyedén elhízhatsz, amely rengeteg betegséget képes generálni a szervezetedben. A tunya életmód azonban az agyunkra is hatással van. Mármint negatívan hat annak működésére.

Kutatások bizonyítják, hogy a túlsúlyos személyeknek jóval kisebb az agytérfogatuk, mint a normál testsúllyal rendelkező társaiknak. Továbbá a felgyülemlő felesleges testzsír az agy öregedési folyamatait is felgyorsítja, amely azért is veszélyes, mivel idősebb korban egyébként is csökken az agy teljesítőképessége. Amennyiben az agy a kelleténél hamarabb öregszik, úgy az agyat érintő betegségekkel is számolni kell, ilyen lehet például a rettegett Alzheimer-kór.

A BMI-index, vagyis a testtömegindex is nagyban meghatározza az agy egészségi állapotát. Ha valakinek magas a testtömegindexe, akkor egy kémiai vegyület – N-acetyl aspartate – szintje lecsökken, amely az agy megfelelő egészségi állapotát képes biztosítani. Minél magasabb valakinek a BMI-indexe, azaz minél elhízottabb valaki, annál nagyobb gondok lesznek a memóriájával, amit szintén több kutatással sikerült bebizonyítani.

Az elhízás azonban nemcsak a felnőtt korosztályt érintheti, hanem a gyermekekre is veszélyt jelent. Sajnos manapság egyre több gyermek és fiatal tartozik az elhízottak táborába, amely azt jelenti, hogy egyre több gyermek küzd cukorbetegséggel, szív- és érrendszeri problémákkal és más egészségügyi gondokkal. A súlyfelesleg az agyi fejlődést is gátolhatja, így egyáltalán nem mindegy, hogy a gyermek milyen súlycsoportba tartozik, vagy ha már elhízott, akkor a szülők mennyire veszik komolyan a problémát, azaz mit tesznek annak érdekében valamit, hogy gyermekük a lehető legkisebb veszélynek legyen kitéve a jövőben.

Jó, ha tisztában vagy vele, hogy a kényszeres evés nemcsak a kilóidat fogja gyarapítani, hanem az agyad működését is megváltoztatja. Az ételfüggőség hasonló hatásokat vált ki az emberi szervezetben, mint például a kábítószerek, amelyeket ha valaki elkezdi fogyasztani, használni, akkor egyre nagyobb és nagyobb mennyiségre lesz ahhoz szüksége, hogy a korábbi hatásokat legyen képes átélni. Az agyad az ételekre is így fog reagálni, ha nem veszel magadhoz elegendő táplálékot, akkor elvonási tüneteid lehetnek és egyre több ételre lesz szükséged, hogy boldognak érezd magad.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*