Fiatal nő, arcán kockában kiemelve aknék.

Sok ember testén jelenik meg akné. De mi is ez pontosan? Az akné egy gyakori bőrbetegség. Ilyenkor eltömődnek a pórusok és pattanások jelennek meg az arcon és a felsőtesten, vagyis a mellkason és a háton.

Az akné gyakori okai közé tartozik a fokozott faggyútermelés, a seborrhoea, a mikrobák szerepe is kiemelkedő, de a hámsejtek működési zavara is okozhatja, sőt különböző vegyi anyagok miatt keletkezett gyulladás miatt is kialakulhat.

Az akné enyhe tünetei közé tartozik, ha a mitesszerek elszaporodnak. Ilyenkor is megjelenik a gyulladás, de csak nagyon enyhe formában és az esetek többségében maradéktalanul meg is gyógyul. Középsúlyos esetben az aknék mellett gyulladt, fájdalmas csomók jelennek meg. Itt már hegesedés is kialakulhat. A súlyos formánál pedig a mitesszerek melletti terület gyulladt és sok fájdalmas csomó is megjelenik. Ezek a csomók gyakorta gennyesek. Ha a panasz gyakran hosszú ideig fennáll, a beteg mindent kipróbál, egyre jobban szorong, hiszen itt már feltűnőek a hegek, amelyeket nem nagyon lehet elrejteni.

A mitesszerek a test bármely részén előfordulhatnak. A megjelenési helyük sok mindent elárulhat nekünk. Amennyiben a homlokon vannak túlsúlyban, úgy általában stressz vagy emésztési gondok húzódnak meg a háttérben. Ilyenkor csökkenteni kell a koffeinbevitelt, és teljesen el kell hagyni a feldolgozott élelmiszereket, ellenben ügyelni kell a hidratációra.

Amennyiben az arcon jelennek meg a mitesszerek, akkor a bőr túl sok légszennyező anyaggal találkozik. Hasznos lehet, ha az otthonodban beszerzel egy légtisztító készüléket, de a levegőtisztító növények is nagyon hasznosak lehetnek.

Amikor az úgynevezett T-zónában jelennek meg túlsúlyban a mitesszerek, úgy gyomor- és bélrendszeri panaszok állnak mögötte. Ilyenkor csökkenteni kell a tejtermékek, a vörös húsok és a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását, viszont a zöld leveles zöldségek sokat segíthetnek a probléma orvoslásában. Ha az orron van sok mitesszer, akkor a májjal vagy az epével lehetnek gondok, de akár a magas vérnyomás is a kiváltó okok között szerepelhet.

Az állon megjelenő mitesszerek hormonális egyensúlytalanság miatt alakulhatnak ki, ilyenkor nem árt endokrinológust vagy nőgyógyászt felkeresni, persze a bőrgyógyász mellett. Az omega-3 zsírsavak is sokat segíthetnek a tünetek kezelésében.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*