Műtétek uiáno rehabilitációnál is alkalmazható az Alexander-féle technika.

Az Alexander-technika egy olyan módszer, amellyel feloldhatjuk a bennünk felgyülemlő lelki és testi feszültséget. A módszert a huszadik század elején egy ausztrál előadóművész, Frederick Matthias Alexander dolgozta ki. A módszere sokat segít abban, hogy teljesítményünket növeljük, illetve megelőzzünk néhány betegséget. Alexander rájött arra, hogy ha nem rendeltetésszerűen és megfelelően használjuk a testünket, akkor az izomfeszültséget, mozgásszervi problémákat, helytelen testtartást, állandó erőtlenséget és fáradtságot okozhat. Az Alexander-módszer segítséget nyújt abban, hogy helyesen tartsuk a testünket, megfelelően mozogjunk, és arra is megtanít, hogyan csökkentsük a bennünk felgyülemlő, testet és lelket megbetegítő feszültséget. Alexander szerint az emberek többsége nincs is tudatában annak, hogy a testét nem megfelelően használja, ezért nem is tesz semmit annak érdekében, hogy a közérzete javuljon és a benne lévő feszültség csökkenjen. Előfordul, hogy egyes mentális betegségek okoznak görnyedt testtartást.

Az Alexander-technika csökkenti a helytelen testtartásból eredő fájdalmakat, de hatásos akkor is, ha valamilyen mozgásszervi betegség az oka a test bármely pontján jelentkező kellemetlen fájdalomnak. Ez a módszer növeli az állóképességet, javítja az egyensúlyt és megtanítja a helyes testtartást. Javítja az egészségi állapotot, segít megelőzni egyes betegségeket. Csökkenti a stresszt, a feszültséget és megtanítja a helyes stresszkezelési technikákat. Egy Alexander-tanár segítséget nyújt abban, hogyan kell kioldani és megszüntetni a szervezetünkben lévő feszültséget és a kényszeres izomtartásokat. Ezt a technikát lehet alkalmazni műtétek utáni rehabilitációra is. Az Alexander-technika megtanítja, hogyan használjuk tudatosan a testünket, hogyan mozogjunk, üljünk, cselekedjünk, hogy az ne váljon a saját kárunkra. Így akár egész nap energiával telítettek lehetünk.

Aki ennek a technikának a segítségével megtanulja, hogy milyen az egészséges testtartás, nemcsak testileg lesz egészségesebb, hanem ez a módszer általában a lélekre, az önbecsülésre is pozitívan hat. A technika elsajátítói szerint az életük könnyedebb és gondtalanabb lett az Alexander-módszer alkalmazása óta. Úgy érzik, mintha a technika megtanulása előtt lett volna egy gondokkal teli medencéjük, amelynek a dugóját csak ennek a módszernek a megtanulásával voltak képesek kihúzni. Megtanulták, hogyan legyenek türelmesebbek, elégedettebbek, hogyan kerüljék el az élet kudarcait és nehézségeit. Természetesen a módszer nem egy csodamódszer, nem tűnnek el varázsütésre a problémák, de kapaszkodót ad és megtanít arra, hogyan lehet az életünket könnyebbé és élhetőbbé tenni.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*