Bár pultján Jägermeistert töltenek az egymás mellé helyzett poharakba.

Péntek délután munka végeztével biztos szívesen elmész a közeli bárba, hogy a barátaiddal pihenésként és levezetésként megigyatok pár pohár italt. Minden bizonnyal meg is érdemled ezt a fajta kikapcsolódást, néhány dolgot azonban feltétlenül mérlegelned kell. Következő nap edzésre készülsz, de úgy vagy vele, mivel egyébként is rendszeres nálad a testmozgás, néhány pohár alkohol csak nem fog megártani. Mielőtt elindulsz a bárba, néhány dolgot azért érdemes fontolóra venned.

Kutatások eredménye szerint kis mennyiségű alkohol is növeli az erőkifejtést és az izmok működését. Ez a hatás azonban nagyon rövid ideig tart, és mintegy 20 perc elteltével jelentkeznek a problémák. Az alkoholra jellemző káros mellékhatások messze felülmúlják lehetséges pozitív hatásait. Végül is az alkohol méreg, amely csak káros hatással lehet a szervezetedre, ha nem vagy elég elővigyázatos.

Az alkohol számos negatív hatása közé tartozik az erőnlét, az álló-, a mozgás- és a gyógyulási képesség csökkenése, a zsíranyagcsere és az izomfejlődés lassulása. Káros hatással van az idegrendszerre és az agyra is. A tartós alkoholfogyasztás komoly károkat okoz a központi idegrendszerben. Ritkábban történő fogyasztása is zavart okozhat az idegek működésében, ami az erőnlét romlásához vezet.

Amint az alkohol a vérbe kerül, károsítja a vérsejteket. Szokásos tünet az izomgyulladás az alkoholfogyasztóknál. A sérült izomsejtek bizonyos idő elteltével elhalnak, ami a teljes izomzat működésének romlásához vezet. Az alkoholfogyasztás fokozott izomfájdalmat idéz elő edzésnél, ami lassítja a gyógyulást.

A szívre és a keringési rendszerre gyakorolt számos negatív hatása jól ismert. Bármilyen alkoholos italt fogyasztasz, idővel észlelheted, hogy romlik az állóképességed. Minden egyes alkalommal csökken a testhőmérséklet alkohol hatására, mivel tágítja a véredényeket. Ezzel együtt az izmok is kihűlnek, ami lassítja és rontja az izomműködést.

Az alkoholfogyasztás emésztési és táplálkozási zavarokat is okozhat. Serkenti az inzulintermelést, ami növeli a glikogén anyagcseréjét és lassítja a zsír lebontását. Hosszabb távon B-vitamin-hiány és vérszegénység is kialakulhat, mivel az alkohol megakadályozza bizonyos tápanyagok felszívódását.

A szervezetet a máj méregteleníti az alkoholtól, minél többet iszol, annál fokozottabb a máj működése. Komoly májbetegséget okozhat, elpusztíthatja a májsejtek egy részét.

Mivel az alkohol vízhajtó, nagy mennyiségben fogyasztva a vesét is megterheli. Ilyenkor a hormonáramlás visszafogott, a vizeletvisszatartási képesség pedig romlik, és erre edzés közben senkinek nincs szüksége.

Alkoholt mindig mértékkel és soha ne edzés előtt fogyassz, mert rontja az egyensúlyérzéket, a koordinációt és az ítélőképességet. Gondolj az egészségedre és az edzésprogramodra, így egész más szemszögből fogod látni a dolgot.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*