Báránykák ugrálnak át éjszaka a kerítésen – az álmatlanság szimbolizálása.

Az álmatlanság több szempontból is káros. Aki nem alszik eleget, másnap fáradt lesz, ha fáradt lesz, akkor nem tud teljes értékű munkát végezni, hiszen nem tud a feladataira koncentrálni. Az alváshiány megakadályozza az éjszakai regenerálódást. Éjjel a szervezetünk mintegy kijavítja a napi hibákat és próbálja ellazítani a testet, az elmét, hogy másnap ismét megfelelően tudjon működni.

Sokan sokféle alternatívát kipróbálnak. Alkoholt isznak lefekvés előtt, vagy altatóval próbálják elérni, hogy kialudják magukat. Mindkettő végtelenül káros, az alkohol is és a bódító gyógyszer is. Rengeteg mellékhatással bírnak és még a várva várt eredményeket sem hozzák meg.

Mit tehetünk? A következő természetes szerek segíthetnek az alvási gondokon, és még csak mellékhatásokkal sem kell számolnunk. Az L-triptofán egy természetes antidepresszáns. Ez szerotoninná alakul az agyban, majd ez melatoninná, amely pedig a jó alvást tudja biztosítani. A triptofánnal mélyebben alhatunk és ez az alvás pihentető is lesz.

Vitaminok közül a B12-vitamint kell kiemelni. Ez a vitamin csökkenti a homociszteinszintet, ami nagyon káros, hiszen gyulladást generál az egész szervezetben. A B12-vitamin az idegrendszer lecsillapításában vesz részt, amely szintén elősegíti a nyugodt és pihentető alvást.

A másik nagyon fontos alvástámogató a cink. A cinknek közismert a nyugtató és antidepresszáns hatása. A cink emellett az immunrendszer megerősítésében is részt vesz, így segít a kórokozókkal szembeni küzdelemben.

Számos kutatás arra mutat rá, hogy az alváshiány gyakran magnéziumelégtelenségből adódik. Akinek a szervezetében nincs elegendő magnézium, azok gyakran küzdenek valamilyen alvásproblémával.

Az omaga-3 zsírsav is elősegítheti a nyugodt és pihentető alvást. Ezt a hatást annak köszönheti, hogy nagyon jó hangulatszabályozó hatása van. Márpedig ha este, lefekvés előtt semmi sem nyomaszt bennünket, akkor könnyebben is tudunk elaludni.

A rendszeres testmozgást is meg kell említeni, hiszen ez elősegíti az adenozintermelést, ami segít az elalvásban. A krónikus álmatlanságban szenvedők számára már egy esti, húszperces séta is sokat segíthet az álmatlanság leküzdésében.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*