Egy karika uborka negyed részét veszi villájával a szájába egy fiatal anorexiás lány.

Az alultápláltságnak rengeteg oka lehet. Az egyik oka nyilván az, ha valaki nem jut elegendő táplálékhoz, vagyis egyik oka az alultápláltságnak a szegénység. Ez még ma is égető probléma Ázsia és Afrika egyes területein, de sajnos hazánkban is meglehetősen sok a mélyszegénységben élők száma. Alultápláltság akkor is kialakulhat, ha valakinek valamilyen betegsége – cukorbetegsége, bélrendszeri betegsége, daganatos megbetegedése – vagy egészségügyi problémája van, ami miatt a tápanyagok nem tudnak hasznosulni, de műtét miatt is kialakulhat ez a probléma. A jóléti társadalmakban is jelen van ez a gond, még akkor is, ha valaki nem éhezik, vagyis elegendő táplálékot tud magához venni, azonban ezen élelmiszerek nem bővelkednek tápanyagokban, vitaminokban és ásványi anyagokban. Ebben az esetben alakulnak ki hiánybetegségek, mint például a skorbut, a beriberi vagy a pellagra. Azok, akik inaktív életmódot folytatnak, általában kevesebbet étkeznek, így szervezetük sem jut elegendő tápanyaghoz.

A modern kor embere sajnos olyan világban él, amelyben rengeteg feldolgozott élelmiszert fogyaszt, amelyek szintén nem bővelkednek elegendő tápanyagban. Az ősember például miután felfedezte, hogy az éles kővel fel tudja bontani az elejtett vadat, lehetősége nyílt arra is, hogy az állati belsőségeket vagy a csontvelőt elfogyassza, amelyek meglehetősen gazdagok tápanyagokban. A mai emberek többsége, amikor azt hallja, hogy csontvelő, csak fintorog. A mai társadalmakban a mezőgazdasági termelés és a vizek kezelése is jelentős mértékben csökkenti az élelmiszerek és az ivóvizek ásványianyag-tartalmát. A főzés és sütés során is kárba vész a táplálékok tápanyagtartalmának nagy része. Ezzel szemben a régebbi korokban elképzelhetetlen lett volna, hogy a háziasszonyok bármit is kidobtak volna, nem szűrték le például a húslevest vagy nem dobták ki a kevésbé húsos csontokat a levesből, a zöldségek levét újrahasznosították, vagyis a főzés során kioldott tápanyagoktól nem szabadultak meg, hanem elfogyasztották azokat.

Az alultápláltság elsődleges, szemmel látható tünete a súlyvesztés. Azonban más problémákkal is szembe kell néznie annak a személynek, aki testtömege nagy részét elveszíti, hiszen a súlyvesztéssel együtt legyengül az immunrendszere és ezzel a különféle betegségek is kialakulhatnak. Ilyen lehet például a kóros vérszegénység. A szervezetben vitamin- és ásványianyag-hiány léphet fel, de a szervezet folyadékháztartása is felborulhat. Mindemellett az alultáplált személyeknek szárazzá, pergamenszerűvé válhat a bőrük és jelentős hajhullással kell számolniuk. Azok a nők, akik anorexiával küzdenek, szintén nagy kockázatnak teszik ki magukat, hiszen esetükben gyakori a szabálytalanná váló, majd elmaradó menstruáció, de akár még meddővé is válhatnak. Ha valaki a terhessége alatt alultáplált, akkor ezzel a saját és a magzata egészségét is kockáztatja. Kutatások igazolják, hogy amennyiben egy áldott állapotban lévő hölgy rosszul táplált, úgy gyermeke nagyobb eséllyel válik cukorbeteggé vagy lesz elhízott felnőttkorában. És nem gyakori az alultáplált személyeknél a csontritkulás kialakulása sem.

Az alultápláltságot kezelni szükséges. A legfontosabb, hogy az alultáplált személy olyan táplálékokat vegyen magához, amelyek megfelelő mennyiségű tápanyagot tartalmaznak. A beteg felerősödéséhez vitaminokra és ásványi anyagokra is szükség van. Előfordul, hogy valaki annyira legyengül, hogy csak mesterségesen tudják táplálni, vagyis ily módon tudják csak felerősíteni. Ha valamilyen betegség okozza ennek az állapotnak a kialakulását, akkor az alapbetegséget is feltétlenül kezelni szükséges. Ezért ha valaki rövid időn belül nagymértékű súlyvesztést tapasztal, feltétlenül keresse fel háziorvosát, aki további vizsgálatokat is elrendelhet, hogy fény derüljön arra, mi áll a súlyvesztés hátterében.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*