Fiatal férfi párnáját szorongatva álmosan az asztalra hajtja a fejét, mellette egy nagy vekker.

Amikor keveset alszunk, akkor egész nap csak kóválygunk, nincs kedvünk semmihez, a teljesítményünk a nullával egyenlő és az energiaszintünk is nagyon alacsony szinten mozog. Életkortól függ, hogy kinek mennyi az alvásigénye. E szerint egy újszülöttnek napi 16-18 óra alvásra van igénye, egy óvodásnak 10-12 órára, egy iskolás gyermeknek legalább 9 órára, míg egy felnőttnek legalább 7-8 óra pihenésre van szüksége. A pihentető alvás elősegíti, hogy másnap kipihentek és frissek legyünk, hogy egészségesek maradjunk és hogy el tudjuk látni a napi tevékenységeinket. Éjszaka a testünk és az agyunk is megpihen, a szervezetünk regenerálódik. Ha nem alusszuk ki magunkat, képtelenek vagyunk a napi tevékenységeinkre koncentrálni, nem tudunk hatékonyan dolgozni, de az alváshiány még a hangulatunkra is rányomja a bélyegét. Nem is beszélve az egészségügyi problémákról, amelyek nagyon veszélyesek lehetnek. Ha hosszú időn keresztül sokkal kevesebbet alszunk, mint amennyire a szervezetünknek szüksége lenne, akkor olyan betegségekkel kell számolnunk, mint például cukorbetegség, szív- és érrendszeri megbetegedés, és a fertőzések kialakulásának a kockázata is megnövekszik.

Aki nem alszik eleget, könnyen az elhízottak táborába tartozhat. Az anyagcsere-folyamatok teljesen felborulnak, ha valaki csak nagyon keveset alszik. Az éhségközpont és az alvás szoros kapcsolatban állnak egymással. Kutatások igazolják, hogy ha már valaki hetente négy órával kevesebbet alszik, mint amennyit a szervezete igényel, már akkor lecsökken szervezetében a leptinszint, amely egy olyan hormon, amely tulajdonképpen a jóllakottságot jelzi. A ghrelin vérszintje viszont ezzel párhuzamosan megemelkedik, amely nem más, mint egy étvágyserkentő hormon. Kutatásokkal sikerült is igazolni, hogy kialvatlan állapotban az étkezések során gyakrabban nyúlunk energiadúsabb ételekhez, amely előbb-utóbb elhízáshoz vezethet. Ezzel egyetemben a vér inzulinszintje megemelkedik. Az anyagcsere-háztartás felborulása pedig cukorbetegséget, magas vérnyomást okozhat, de a metabolikus szindróma kialakulását is előidézheti, és az elhízás is ennek a számlájára írható.

Akiknek nincs rendszer az életükben vagy váltott műszakban dolgoznak, nagyobb veszélynek vannak kitéve, hiszen körükben sokkal többen szenvednek például metabolikus szindrómában vagy éppen magas vérnyomásban.

Az egészségünk megőrzéséhez tehát nemcsak testmozgásra és egészséges táplálkozásra, hanem megfelelő mennyiségű és minőségű alvásra is szükségünk van. Lényeges, hogy az alváshoz nyugodt és csendes környezetet teremtsünk. Fontos, hogy legyen napi ritmusunk, ha szervi okai vannak annak, hogy nem tudunk eleget aludni, akkor az okok megszüntetésre kerüljenek. Ha túlságosan stresszesek vagyunk, akkor elsődleges, hogy minél hamarabb elsajátítsuk a stresszkezelő technikákat, amelyek lehetővé teszik, hogy a gondjainkat ne cipeljük magunkkal esténként az ágyba, vagyis ezek már ne nyomasszanak bennünket akkor is, amikor már rég aludnunk kellene.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*