Izmoktól duzzadó férfi oldalról fotózva fekete háttér előtt.

Az arginin az aminosavak közé tartozik, ezekből épül fel a fehérje is. Ez az aminosav a hipofízisben termelődik. A sportolók, különösképpen a testépítők használják előszeretettel, több ok miatt is. Az arginin ugyanis védi az izomzatot, segíti annak növekedését, hogy az izomzat zsírmentes maradjon, és elősegíti a test saját növekedési hormonjainak termelését is. Továbbá részt vesz az immunrendszer és idegrendszer megerősítésében és a fehérjeszintézisben is. Képes meggátolni a szövetek lebomlását és megtámogatja az izomregenerációt, mégpedig úgy, hogy lebontja a fehérje-anyagcsere során keletkező melléktermékeket.

Az arginin a megfelelő inzulinkiválasztást is segíti, ami hozzájárul, hogy a tápanyagok a sejtekbe jussanak, ez biztosítja a megfelelő izomműködést és szervezet energiaellátottságát is. Egyes kutatási eredmények azt támasztják alá, hogy az arginin a teljesítmény fokozásában is kiemelkedő szerepet játszik. Továbbá jótékony hatással van a szív- és érrendszerre, pontosabban a nitrogén-oxiddal együttesen az erek tágításában vesz részt, amely lehetővé teszi, hogy javuljon a vérkeringés, csökkenjen a vérnyomás, egyszóval a szív egészségesen legyen képes működni. Mindemellett ez pozitívan hat a koncentrációs képességre és a szexuális teljesítmény növekedésére. Ez az aminosav segíti továbbá a máj méregtelenítését és a normál vércukorszint fenntartását, illetve orvosolni tudja az erekciós problémákat is. Jótékony hatású lehet a spermaképződésre és a vese rendellenes megbetegedéseire. Az arginin az immunrendszer megerősödésében is részt vesz, ezáltal egyes megbetegedésekkel szemben nagyobb védettséget élvezhetünk.

Az emberi szervezet természetes úton is képes az arginin előállítására, viszont vannak olyan élethelyzetek, amelyek jelentős mértékben képesek lelassítani az arginin termelődését. Ilyen például a testünket vagy a lelkünket érő stresszhatások vagy traumatikus élmények, de egy intenzívebb testedzés is lehet oka annak, hogy a szervezetben kevesebb az arginin jelenléte. Ekkor fontos, hogy gondoskodjunk az arginin pótlásáról. Az arginin forrásai: búzacsíra, búzaliszt, barnarizs, zabliszt, dió, mogyoró, napraforgó, tökmag, mandula, pisztácia, kesudió, csicseriborsó, csokoládé, húsok (sertés, baromfi, szarvasmarha), halak, tenger gyümölcsei, tejtermékek (sajt, tej, túró, tejsavó fehérje, joghurt), tojás, zselatin és zselatinos desszertek, szentjánoskenyér.

A várandós és szoptatós anyukáknak kerülniük kell az arginin fokozott bevitelét. Nem javasolják azoknak sem, akiknél skizofréniát diagnosztizáltak, vagy gyakran küzdenek a test egyes területein megjelenő herpesszel.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*