Harmattól nedves fekete bogyók, melynek több elnevezése is van: mámorka, tőzegbogyó, varjúbogyó, bábaszőlő.

A varjúbogyó kifejezetten a hideget preferálja, éppen ezért elsősorban Alaszkában, Finnországban, Norvégiában és Kanadában fordul elő, de hazánk magasabb pontjain is megterem. Nevezik még bábaszőlőnek, mámorkának és tőzegbogyónak is. A növénynek tűszerű levelei, lila színű virágai és fekete, fényes, savanykás ízű bogyótermései vannak. Virágait áprilisban, májusban bontogatja, éjszínű bogyói pedig az ősz első hónapjában érnek be.

A bogyók teli vannak C- és K-vitaminnal, rézzel és mangánnal. Nagyon sok rostot tartalmaznak, és igen magas az antioxidáns-tartalmuk, de a kicsinyke, fekete bogyók még hidratálnak is. Az alacsony energiatartalmú varjúbogyó a benne található flavonoidok miatt is rendkívül egészséges. A flavonoidoknak antioxidáns hatásuk van, vagyis hatékonyan veszik fel a harcot a szabad gyökök káros hatásaival szemben. Éppen ezért a daganatos megbetegedések ellen is néminemű védelmet képesek nyújtani. Emellett kiválóan méregtelenítik és nyugtatják az emberi szervezetet, és aktívan szállnak szembe a szervezet öregedési folyamataival is.

A varjúbogyó számtalan pozitív élettani hatással rendelkezik. Gyógyír lehet gyomor- és veseproblémákra, székrekedésre, megszünteti a pattanásokat és a ráncokat a benne található C-vitaminnak köszönhetően. Hatékonyan csillapítja az idegrendszeri panaszokat és segít a menstruációs ciklus zavarain is. A gyümölcs fogyasztó hatását szintén antioxidáns- és rosttartalmának köszönheti, hiszen felpörgeti az anyagcserét és megtámogatja az emésztőszer működését is. A mámorka préselt leve – éppúgy, mint a fekete áfonyalé – a vércukorszint beállításában játszik kiemelkedő szerepet. A szépségápolásban sem mellőzhetők az éjfekete színű bogyók, hiszen az antioxidáns vegyületek nem csupán belsőleg fogyasztva fejtik ki pozitív hatásaikat, hanem külsőleg használva is csodákat képesek tenni az öregedő, ráncokkal teli arcbőrrel.

A mámorka egészségre gyakorolt hatása rendkívüli, valószínűleg ez is az oka annak, hogy ennyi mindent készítenek belőle Finnországban. A varjúbogyóból előszeretettel gyártanak szörpöt, gyümölcskocsonyát és zselét is. Más gyümölcsökkel párosítva kitűnő lekvárt is lehet belőle készíteni és természetesen nyersen is lehet fogyasztani. Sejtvédő hatása miatt pedig megerősítheted szervezeted védekezőképességét a különböző betegségekkel szemben, ha naponta legalább 2 decilitert elfogyasztasz belőle préselt, turmixolt állapotban.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*