Az emberi idegrendszer és központja, az agy.

A rendszeres edzés jó hatással van a szervezetünkre, hiszen megerősödnek az izmaink, sokkal jobb lesz a koordinációs képességünk és ez egyensúlyérzékünk. A bizonyos időközönként végzett testmozgás az agy működésére is kedvező hatással van, hiszen ezzel elkerülhetjük az általában időskorban jelentkező, agyat és idegrendszert érintő megbetegedéseket. A testedzés fejleszti a kognitív képességeket, vagyis jobb lesz az egyén absztrakt gondolkodása, jobban tud koncentrálni, nem fog memóriagondokkal küszködni. A mozgás csökkenti a szervezetünkben kialakuló stresszhormon szintjét, ami egy nagyon jó hír, hiszen a stresszhormonok felgyorsítják a szervezetünkben és az agyunkban zajló öregedési folyamatokat. A sport mindezeken kívül elősegíti a szerotonin- és dopamintermelést, amely a jókedvünket képes előidézni, de szervezetünkben még endorfin, vagyis boldogsághormonok is termelődnek.

Tehát a rendszeres testedzés nem csupán a láb, a karok, a has vagy a hát izmait tartják edzésben, hanem az idegrendszerünket is kondicionálja. Izmaink a központi idegrendszer segítségével képesek működésbe lendülni. Amikor az izmok csökkent üzemmódban dolgoznak, akkor ez a központi idegrendszerből küldött üzenetnek is köszönhető. A centrális fáradtságot kiválthatja az is, ha nem alszunk eleget, ha sokat utazunk, vagy műtéten estünk át. A túlzásba vitt edzés is okozhat úgynevezett idegrendszeri kimerülést vagy agyi fáradtságot. Amikor a központi idegrendszer kifárad, akkor úgy érezheted, hogy az izmaid nem működnek megfelelően, nincs benned elegendő erő, és tejesen hiábavalónak érzed az edzőteremben végzett erőfeszítéseidet. Ennek oka az, hogy az idegrendszered is ki van merülve, márpedig ha az agyad legyengült állapotba kerül, akkor izmaidat képtelen leszel kontrollálni.

Sokan azonban nem a regenerációt vagy a pihenést választják, amikor az idegrendszerük elfárad és pihenésért kiált, hanem még hatékonyabban kezdenek el edzeni, még inkább megerőltetik és túlhajszolják magukat. Ilyenkor azonban az izmaid nem fognak megfelelően fejlődni. Ha valaki nem veszi komolyan idegrendszere figyelmeztető jelzéseit, akkor előbb-utóbb kimerülve roskad össze, vagy ami ugyanolyan rossz, hogy túledzi magát, ez viszont komoly sérüléseket is okozhat. Ezért a legjobb, ha kihagysz néhány edzést és a pihenésre összpontosítasz.

A regenerációba többek között beletartozik a pihentető és nyugodt alvás. Edzés után is szunyókálhatsz, de az éjszakai alvás is nagyon lényeges. Ha teheted, minden nap ugyanabban az időpontban térj nyugovóra és ugyanakkor ébredj fel. Naponta legalább aludj 7-8 órát, hogy szellemileg és testileg is kipihenten ébredj, és az idegrendszered is egészségesen legyen képes működni. A regenerációt részét képezi még a szauna, a masszázs, az edzéseket lezáró nyújtás, a megfelelő étkezés, illetve a hidratáció, vagyis a folyadékpótlás.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*