Havas esőben futó lány fülvédőben, fülhallgatóval szélesen mosolyog.

Magyarország lakosai nem állnak valami fényesen egészség tekintetében. A betegségek jelentős részét pedig elkerülhetjük, ha egészséges életmódot élünk. Nyilván minden kór ellen ez sem véd, de, ha még az életvitelünkre is fittyet hányunk, akkor ne várjunk csodákat, hiszen előbb-utóbb az egészségügyi problémák is elérnek bennünket. Az egészség szóban szereplő „egész” kifejezés azt jelenti, hogy a hármas egységnek, vagyis a testi, a lelki és a szellemi egészségnek összhangban és egyensúlyban kell lennie. Hiszen ezek állapota nagy hatással van egymásra. Gondoljunk csak arra, ha valami lelki trauma ér bennünket, akkor a testünk is megbetegedhet az örökös bánkódástól. De ha testileg betegedtünk meg, az negatívan hat a lelkiállapotunkra is. Ezért kell arra törekedni, hogy az egészséges életmód minden pontját betartsuk, mert akkor biztosak lehetünk benne, hogy a testünk, a lelkünk és a szellemünk olyan erős szövetséget alkot, amelyen semmiféle kór nem hatolhat át.

Az első alappillér a táplálkozás. Naponta legalább 5 alkalommal kellene étkeznünk és a szokásosnál kisebb adagokat. Elsősorban a vitaminokban, az ásványi anyagokban és a rostokban gazdag táplálkozást kell előnyben részesíteni, vagyis sok gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonákat és hüvelyeseket szükséges fogyasztanunk.

A második alappillér a rendszeres testmozgás. Sajnos a magyar lakosság nagy része még mindig nem tartja fontosnak a testedzést, pedig sokféle betegségtől megóvhat bennünket. Hiszen ha nem mozgunk, akkor elhízunk, ha elhízunk, akkor sokfajta betegség vehet le a lábunkról bennünket. Többek között a szív- és érrendszeri megbetegedések vagy a cukorbetegség. A rendszeres testedzés nem csupán a testünk egészségét biztosítja, hanem lelkileg is sokkal kiegyensúlyozottabbak leszünk.

A betegségek kiváltója a dehidratáltság is lehet, vagyis a kevés folyadékfogyasztás. Itt elsősorban a vízfogyasztást kell kiemelnünk. Egy felnőtt embernek naponta minimum két liter vizet kellene meginnia, hogy a betegségeket elkerülje. A dehidratált szervezet olyan betegségeket képes produkálni, mint a fejfájás vagy éppen a magas vérnyomás. Étkezés közben nem tanácsos inni, mert ezzel az emésztést zavarjuk meg, illetve a napi mennyiséget egységesen kell elosztani és nem szabad megvárni, míg a szervezetünk vízért kiált. Sokan az éhségérzetet összekeverik a folyadékhiánnyal, és akkor is táplálékot vesznek magukhoz, amikor a testük csak egy pohár friss vizet kívánna.

Napfényre is nagy szüksége van szervezetünknek. Naponta legalább húsz percet kellene a napon tartózkodnunk, hogy megtapasztaljuk a pozitív hatásait. A napfény ugyanis erősíti az immunrendszert, elősegíti a szervezetünkben a D-vitamin előállítását, de fertőtlenítő és antidepresszáns hatásokkal is rendelkezik. Nyáron kerülni kell a napon való tartózkodást délelőtt 11 és délután 5 óra között.

A következő alappillér a mértékletesség, de inkább a káros szokásos elhagyását foglalja ez magába. Vagyis aki egészséges életmódot kíván folytatni, jobb, ha mindenféle szenvedélyről lemond. Legyen szó a kávézásról, az alkoholfogyasztásról vagy a dohányzásról. Ha ezekről sikerül lemondani, már egy óriási lépést tettünk az egészséges életmód irányába. Aki ezeket a káros szokásokat kiiktatja az életéből, már néhány hónap múlva megtapasztalhatja életében a pozitív változásokat. Mindemellett tanácsos elkerülni a drogok és a gyógyszerek mértéktelen és indokolatlan fogyasztását.

Szervezetünknek éltető oxigénre van szüksége. Manapság elég sokan dolgoznak irodában és szinte egész nap a számítógép előtt görnyednek. Naponta legalább 15-20 percet kellene ahhoz friss levegőn töltenünk, hogy a szervezetünk friss oxigénnel töltődjön fel. Naponta többször szellőztessünk a lakásban, hiszen ezzel is friss levegőhöz juthatunk. Lényeges, hogy megtanuljunk helyesen lélegezni, vagyis elsajátítsuk a hasi légzés fortélyait. Amennyiben nem jutunk elegendő oxigénhez és nem lélegzünk jó mélyeket, akkor fejfájással, depressziós tünetekkel és idegeskedéssel kell számolnunk.

Pihenésre minden embernek szüksége van. Testünk, lelkünk és szellemünk alvás során tud a legjobban feltöltődni, regenerálódni. Hogy kinek mennyi alvásra van szüksége, az egyénfüggő, de azért minimum hat órát minden embernek ágyban kellene töltenie, hogy másnap üdén és frissen kezdhesse a napot. A pihenés egyik módja a relaxáció is lehet, hiszen ezzel ellazítjuk a testünket és energiával látjuk el a szervezetünket. Az esti relaxáció az elalvást és a nyugodt éjszakai pihenést is garantálja, amelynek immunrendszer-erősítő hatása is van, ezzel pedig elkerülhetjük a különféle betegségeket.

Az egészséges életmód egyik legfontosabb alappillére az utolsó, vagyis a lelki nyugalom megteremtése. Mikor mondhatjuk el magunkról, hogy lelkileg nyugodtak és kiegyensúlyozottak vagyunk? Akkor, ha optimistán szemléljük önmagunkat, a körülöttünk lévő világot. Ha vidámak és derűsek tudunk maradni, ha a problémák nem megrémítenek bennünket, hanem első gondolatunk a megoldások keresése. Ha képesek vagyunk stresszmentesen létezni, ha nincs bennünk örökös aggódás és félelem. Ha az életünket szépnek és elfogadhatónak gondoljuk. Ha nem akarunk mindig a mások igényei szerint élni. Ha nem vagyunk önzők, de azért magunkat állítjuk a középpontba, vagyis saját magunk és nem más életét akarjuk élni. Ha békében együtt tudunk élni önmagunkkal és a környezetünkben élőkkel. Ha nincs bennünk bűntudat és nem ismerjük a negatív érzelmeket. Kritikusok lehetünk, de nem mindegy, hogy ezt hogyan csomagoljuk és tálaljuk. Hogy mindezt nehéz a mai világban megteremteni és elérni? Lehet, de csak abban az esetben élhetünk egy szebb és jobb világot, ha nem az anyagiaktól és más emberektől várjuk a boldogságot, hanem a lelki békénk megteremtésével egy olyan világot teremtünk, ahol a barátok, a családok, az ismerősök és a szomszédok számíthatnak egymásra, hiszen az életnek csak így van, csak így lenne értelme. Hiába vagyunk törtetők és anyagiasak, az életünk végén csak az számít, hogy milyen emberek voltunk, egyáltalán, hogy emberek tudtunk-e maradni.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*