Fiatal nő salátával megrakott tálat tart kezében, körülöttük a levegőben "repülnek" a salátátát alkotó felszletelt zöldségek.

A megfelelő tápanyagok hiánya negatívan hat a szervezet működésére és az edzéssel elérhető eredményekre. Fontos az egészséges táplálkozás, de ezt a témát is számos mítosz övezi, nem kell mindent komolyan venni, ha nem akarod, hogy a teljesítményed romoljon. Az alábbiakban lerántjuk a leplet néhány, az egészséges táplálkozással kapcsolatos mítoszról:

1.  Edzés üres hassal

Nem véletlenül korog a gyomrod, így üzen, hogy enned kell. Ha figyelmen kívül hagyod a jelzést, az olyan, mintha üres tankkal akarnál autót vezetni. Edzés vagy fizikai munka előtt fogyassz egy kis adag könnyű ételt, például almát.

2.  Energiaitalok és -szeletek

Időnként hasznos egyet-egyet elfogyasztani, de nem tartalmaznak antioxidánsokat, amelyek sok szempontból nélkülözhetetlenek, például segítenek a rákos megbetegedések megelőzésében. A vitaminokban, ásványi anyagokban, folyadékban és rostokban gazdag gyümölcs- és zöldségfélék választása a legjobb döntés.

3.  Napkezdés reggeli nélkül

Egyáltalán nem jó döntés kihagyni a reggelit, hiszen ez biztosítja a nap kezdéséhez szükséges energiát. Ráadásul egész nap éhes leszel, ha nem reggelizel.

4.  Szénhidrátszegény étrend

A szervezetnek az izmok megfelelő működéséhez és az energiaraktározáshoz szénhidrátra van szüksége.

5. „Mindenevő” étrend

Az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás együttesen sem teszi lehetővé, hogy bármit fogyassz, amit éppen megkívánsz. Bizonyos tápanyagokra viszont mindenkinek szüksége van az edzéstől függetlenül, ahogy a gyümölcs- és zöldségfogyasztás is mindenképpen ajánlott.

6.  Túl kevés kalória fogyasztása

Veszélyes a túl gyors fogyás akkor is, ha csökkentett kalóriabevitellel jár, célravezetőbb hetente csak fél-egy kilót fogyni. Fontos, hogy a szervezet megfelelő működéséhez elegendő kalóriát fogyassz. Egyél kicsit többet, ha túl gyorsan csökken a súlyod.

7.  Ihatsz bármit

Igyál sokat, de a cukrozott üdítőket és az alkoholt kerüld! A víz, a tej és a gyümölcslé a legjobb választás, különösen, ha aktív életmódot folytatsz. Gyakran igyál, ne várd ki, hogy újból szomjas legyél, a szomjúságérzet azt jelenti, hogy a tested már kezd kiszáradni.

Az étkezési szokások megváltoztatása általában egészséges táplálkozáshoz és a szervezet működésének javulásához vezet. Minél egészségesebben étkezel, annál jobb lesz a közérzeted. Mindegy, melyik korosztályhoz tartozol, az egészséges táplálkozásra mindenképpen törekedj! Nagyon rövid időn belül pozitív változást hoz az életedbe, próbáld ki és megtudod!

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*