Egészséges életmód kellékei: sportcipő, kézi súlyzó, gyümölcsök, zöldségek, centiméter a fogyókúrához, piros műanyag szív és egy fonendoszkóp.

A mai világban nem könnyű egészségnek maradni, hiszen a boltok polcain olyan termékek (is) sorakoznak, amelyek rejtve és leírva is számtalan egészségkárosító anyagot tartalmaznak. A levegő szennyezett, mozgásra sokan nem szánnak időt, vagy mert túl fáradtak a napi munkamennyiség mellett mozogni, vagy mert annyit dolgoznak és olyan elfoglaltak, hogy egész egyszerűen nincs idejük mozogni. Sokan emellett még élvezeti szerekkel is élnek, amelyek szintén károsan hatnak az egészségre. Ilyen a cigaretta és az alkohol. Mindkettő káros az egészségre, habár az alkoholt mértékkel lehet fogyasztani, hiszen már a kutatások is kimutatták, hogy napi 1-2 dl vörösbor még hasznos is lehet a szervezet számára.

Sok esetben valóban nagyon nehéz életmódot váltani, mégis meg kell tennünk, mert nem mindegy, hogy csak 50 éves korunkig élünk, vagy 80 éves korunkban hunyjuk le a szemünket örökre. Természetesen vannak olyan tényezők – mint a genetika –, amelyre nincs semmilyen hatásunk, de sok mindenen tudunk változtatni, csak akarni kell.

Az egészséges táplálkozás az egészséges életmód szerves része

Nem lehet meghatározni, hogy naponta kinek hány alkalom az ideális ahhoz, hogy az éhségét csillapítsa. Valakinek elegendő a napi kétszeri étkezés, míg másnak 5 alkalommal kell az asztalhoz ülnie, mivel egyszerre csak kisebb adagokat eszik, így többször is megéhezik a nap folyamán. A mennyiség is fontos, de a táplálékok minősége is. Mert nagyon nem mindegy, hogy egészséges ételeket – a mediterrán táplálkozás ilyen minőségi ételeket tartalmaz – vagy csak üres kalóriákat veszünk magunkhoz, például péksüteményeket, amelyek nemcsak magas szénhidráttartalommal rendelkeznek, de még vércukorszint-ingadozást is okoznak.

Az sem mindegy, hogy milyen italokat iszunk. A legegészségesebb a tiszta, szűrt víz, de a rendszeres gyógyteafogyasztás is pozitívan hat az egészségre. Az édesített vagy az édesítőszeres italokat jobb, ha elfelejtjük, mivel ezek cukorbetegséget is okozhatnak. Egyes édesítőszerek hosszabb távon történő fogyasztása pedig akár daganatos megbetegedést is okozhat.

A testmozgás fontossága

Lehet, hogy nincs sok időnk, de akkor is muszáj mozogni. A rendszerességen van a hangsúly, nem pedig azon, hogy ezt a mozgást csakis edzőteremben lehet megtenni. Otthon, a négy fal között is nagyszerű gyakorlatokat tudunk végezni, ráadásul nincs is szükség drága eszközökre, mert nem ezeken múlik, hogy megszabaduljunk a súlyfeleslegtől vagy kicsit izmosabbak legyünk.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*