Éhes ember evőeszközeit feltartva várja üres tányérjába az ételt.

Gyakran éhesen mégy el vásárolni és ilyenkor előfordul, hogy fölösleges kalóriákat és egészségtelen ételeket dobálsz be a kosaradba? Kutatások igazolják, hogy az éhség uralma alatt képes tartani az embereket, és az éhség közvetlen hatást is gyakorol a mindennapi helyzetekre.

Először is nézzünk néhány szót egymás után. Hajó, ceruza, alma, telefon, szék. Melyik szóra kaptad fel a fejedet? Ha az almát olvasva csillant fel a szemed, akkor neked igenis sokkal fontosabb az étkezés és a gyomrod, mint azt eddig hitted.

Pszichológusok több kutatás eredményeként megállapították, hogy az éhes emberek sokkal jobban összpontosítanak az élelemmel kapcsolatos szavakra, mint azok, akik már jóllaktak. Ugyanis az utóbbiakat már nem foglalkoztatja az evés, hiszen ezen irányú szükségletük kielégült.

Ezzel kapcsolatban vizsgálatot is végeztek. A kutatásba negyvenkét főt vontak be, akiket két csoportra osztottak. Az egyik csoport tagjai a vizsgálat előtt és alatt is ehettek, míg a másik csoport tagjai négy óra hosszán keresztül semmilyen ételt nem vehettek magukhoz. A vizsgálat vége felé a kutatásban résztvevőknek több percen keresztül szavakat – élelemmel kapcsolatosakat is – kellett egy nagy kivetítő vászonról olvasniuk, majd a bennük valamilyen hatást kiváltó szavakat le kellett jegyezniük. Az éhes emberek jegyzeteiben több táplálékkal kapcsolatos szó szerepelt, mint azok jegyzeteiben, akik a kísérlet alatt és előtt ehettek. Sőt az éhes kísérleti alanyok gyakran olyan táplálékkal kapcsolatos szavakat is lejegyeztek, amelyek nem is szerepeltek a kivetítőn.

A vizsgálatot végzők megállapították, hogy az éhes emberek nagyobb valószínűséggel látnak olyan szavakat és képeket, amelyek az étkezéshez kapcsolódnak, mint azok, akik már jóllaktak és nem éhesek. A vizsgálatot végzők továbbá azt is megállapították, hogy ezek az élelmiszerekkel kapcsolatos szavak és képek sokkal vonzóbbá is válnak, amikor az emberek éhesek.

A kutatók azt is felfedezték, hogy azok az alanyok, akik éhesen vettek részt a kutatásban, nagyobb valószínűséggel észlelték az élelemhez kapcsolódó szavakat, mint azok, akik számára nem volt megtiltva az evés. És az éhesebb csoport akkor is felfedezett egy-egy táplálékkal kapcsolatos szót, ha az egyáltalán nem is szerepelt a listában. Ez a kísérlet bebizonyította, hogy az emberi agy képes kiválasztani azokat az információkat, amelyek megkönnyítik, megmentik az életüket, és amelyek motiválnak bennünket, hogy kielégítsük a szükségleteinket.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*