Aranyos csíkos cica egyik mancsát a szeme elé teszi.

Az éjszakai alvás nagyon fontos, de lehet, hogy nem tudtad, hogy csak teljes sötétségben érdemes szundikálni, mert különben meglehetősen sok veszélynek teszed ki magad. Éppen ezért érdemes elalvás előtt a sötétítő függönyöket behúzni és minden zavaró fényt kiiktatni. A hálószobában lehetőleg ne legyen se televízió, se számítógép, de ha mégis, akkor éjszakára húzd ki azokat, hogy teljes sötétség üljön a szobádra. Nyugalmas pihenésedet még az utcáról beszűrődő fények is megzavarhatják, így próbálj az ágyadnak olyan helyet keresni, ahol teljes sötétségbe burkolózhat – és vele együtt te is.

Amennyiben éjjel sötétben alszol, úgy megfelelő lesz szervezetedben a melatonin- és a kortizoltermelődés, illetve az egészségednek is jót teszel vele. A melatonin képes szabályozni az alvás és az ébrenlét ciklusát, és ezt az agyban lévő tobozmirigy termeli. Olyan élettani folyamatokat képes az emberi szervezetben beindítani, amely a nyugodt és pihentető alvást képes biztosítani. Vagyis csökkenteni képes a testhőmérsékletet, a vérnyomást és a vércukorszintet.

Nappal, fény hatására a kortizolszint és a testhőmérsékletünk is megemelkedik a szervezetünkben. A kortizol napközben segítséget nyújt az emberi szervezetnek, hogy a napi teendőket gördülékenyen el tudja végezni, vagyis ennek segítségével jutunk elegendő energiához. Amennyiben éjszaka valamilyen fényforrás zavarja meg az éjszakai pihenésedet, akkor a szervezetedben megemelkedik a kortizolszint és olyan folyamatokat indít el, amelyeknek éjjel nyugalmi szakaszba kellene lépniük, hogy másnap kipihenten ébredj. Ezzel együtt megemelkedik a vérnyomás és a vércukorszint, de még a testzsírszint is és gyulladások is kialakulhatnak, amelyek sok betegséget képesek generálni. Többek között a daganatos megbetegedések kialakulásáért is felelőssé tehetők.

Ezzel kapcsolatban kutatást is végeztek, ahol egy évtizeden keresztül kétezer nőt vizsgáltak az alvási szokásaik alapján. Azoknak a nőknek a körében, akik nem teljesen sötét szobában aludtak, jelentősen megnőtt a mellrák kialakulásának a kockázata, hiszen szervezetükben jóval kevesebb melatonin termelődött, amely megzavarta ezeknek a nőknek a hormonháztartását és ez vezetett a súlyos betegség kialakulásához.

Az Ohiói Egyetemen a neurológusok is végeztek kutatásokat a témával kapcsolatban. Egereket két csoportra osztottak. Az egyik csoportba tartozó rágcsálók teljes sötétségben pihenhettek, míg a másik csoportnál minden esetben használtak valamilyen fényforrást. A vizsgálat befejeztével a tudósok azt a megállapítást tették, hogy azoknál az egereknél alakult ki depresszió, amelyek kénytelen voltak eltűrni az éjszakai fényt. Mindezt pedig a kevés melatonintermelődéssel magyarázták. Vagyis ebben az esetben is bebizonyosodott, hogy a melatonin fontos szerepet tölt be a nyugodt pihenésünkben és a betegségek kialakulásának megelőzésében.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*