Grillezett húsba szúr valaki egy villát, a tányéron mellette sült krumpli és cikkekre vágott paradicsom.

Azok, akik krónikusfáradtság-szindrómában szenvednek, akkor is kimerültnek érezhetik magukat, ha megemelik az alvásadagjukat. Ebben az esetben ugyanis nem az alvás mennyisége határozza meg, hogy milyen állapotban lesznek másnap, hanem sok esetben egyes táplálékok váltják ki ezt a betegséget.

De nézzük csak, milyen tünetekkel kell megküzdenie annak a személynek, aki krónikus fáradtságban szenved? Jellemző tünet a szűnni nem akaró fáradtság, a gyengeségérzés, folyton kimerültnek érzik magukat, melyet már a legkisebb fizikai aktivitás is kiválthat náluk, alvásproblémákkal küzdenek, képtelenek a napi teendőikre koncentrálni, emiatt gondjuk adódhat a munkahelyükön, az iskolában, de a krónikus fáradtság miatt érzett tünetek a szociális kapcsolataikra is rányomhatja a bélyegét. Az állandó álmosság és energiahiány aztán lelki betegséget is okozhat, ilyen például a depresszió. Ha valaki azt tapasztalja, hogy már több hónapja állandóan álmos és fáradt a beiktatott pihenések ellenére is, emellett képtelen bármire is százszázalékosan koncentrálni, gyakran küzd fejfájással, sokszor gyötrik izom- és ízületi fájdalmak, rendszeresen van hőemelkedése, akkor mindenképpen érdemes egy szakembert felkeresni, hogy kiderüljön, hogy mi okozza pontosan a panaszokat. Hiszen a krónikus fáradtság jelentősen lerontja az életminőséget.

A krónikus fáradtság hátterében sok minden meghúzódhat, nem csupán egyes ételek elfogyasztása válthatja ki. Oka lehet a pajzsmirigybetegség, a vérszegénység, depresszió, szívbetegség, de akár a túl sok koffein fogyasztása is kiválthatja ezt az állapotot. Vannak esetek, amikor az ételintolerancia a ludas a dologban. Ezt ételintolerancia-teszt segítségével lehetséges megállapítani. A tesztelés során a bőr különböző pontjaira elektródát helyeznek, amely teljesen fájdalommentes. Emellett létezik úgynevezett vércseppanalízis is, ami azért is nagyon jó vizsgálati módszer, mert már akkor is képes kimutatni, ha valaki nem tolerál egyes ételeket, amikor a panaszai még nem is jelentkeztek.

Sajnos azonban a tünetek nem rögtön az étel elfogyasztását követően jelentkeznek, így nagyon nehéz felismerni, hogy a krónikus fáradtságért egyes ételek tehetők-e felelőssé. Pedig ezek az ételek nagyon megterhelik az emberi szervezetet, amelyre az kimerültséggel és fáradtsággal válaszol. De azért van megoldás, és ha fény derül arra, hogy mely ételek okozzák a kellemetlen tüneteket, akkor a szimptómák is fokozatosan megszűnnek, és a páciens életkedve és ereje is visszatér. Természetesen ehhez arra van szükség, hogy a krónikus fáradtságot generáló ételeket kiiktassuk az étrendünkből és soha ne csábuljunk el, hiszen akkor az egész rémálom kezdődik elölről.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*