Emblematikus ábrázolása egy családnak, ahol mindenki túlsúlyos.

Kutatók és táplálkozási tanácsadók információi szerint évente mintegy 2,8 millió ember hal meg világszerte túlsúly és kóros elhízottság okozta komplikációkban. Mára világszintű problémává vált a kóros elhízás, ami azt jelenti, hogy a test több zsírt raktároz, mint amit normális anyagcsere során eléget, ezért a has, a combok, a fenék és még a derék tájékán is felhalmozódik. Hazánkban a lakosság kétharmada túlsúlyos vagy elhízott. A közelmúltban a sportolást népszerűsítő kampányok formájában és az iskolai oktatásban a testnevelés szigorításával történtek erőfeszítések az elhízottság visszaszorítására vonatkozóan.

Mik is valójában az elhízás okai?

Lehet genetikai eredetű. Időnként hajlamosak vagyunk külső alapján megítélni az egyént, és egyből ráfogjuk, hogy a túlsúlya a rossz étkezési szokásai eredménye.  Orvosi szakvélemények szerint azonban sok esetben genetikai zavar okozza, mely következtében a szervezet nem dolgozza fel megfelelően a bevitt táplálékot. A pajzsmirigy alulműködése szintén az anyagcsere lassulását és a zsír felgyülemlését okozza. Az elhízottság tehát részben genetikailag kódolt.

Étkezési zavar is okozhat elhízást. Sok fajtája van, ilyen például a kóros evéskényszer, amely törvényszerűen elhízáshoz vezet, bulimia esetén viszont a beteg önmagát hánytatja ennek elkerülése érdekében. A pica nevű étkezési zavarban szenvedők ráadásul nemcsak ételeket fogyasztanak, hanem gyakorlatilag mindent, ami a kezük ügyébe akad, például ceruzát, tollat, egy maroknyi földet. Az evéskényszerrel járó megbetegedés gyógyítható, a páciens utána újra normális életet élhet.

Ülő és passzív életmód is okozhat természetesen kóros elhízást. Ez különösen a nyugati fejlett országokban jellemző, ahol az emberek többsége a rövid távolságokat is autóval teszi meg.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*