Különféle szénhidrátok egy nagy tálcán: teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek, tésztafélék, burgonya és banán.

A szénhidrátok energiát biztosítanak szervezetünk számára, de kiemelkedő szerepet játszanak a sejtek, szervek és szövetek felépítésében és működésében is, illetve a kiegyensúlyozott étrend fontos részei. Szénhidrátok mellett szervezetünknek az egészséges működéshez szüksége van fehérjékre és zsírokra is.

A szénhidrátok egyik csoportja a monoszacharidok, amelyeket egyszerű szénhidrátoknak is neveznek. Az összetett szénhidrátok – vagyis a diszacharidok és a poliszacharidok – kettő vagy több cukormolekula összekapcsolása révén keletkeznek.

A glükóz (szőlőcukor) vagy a fruktóz (gyümölcscukor) – más néven monoszacharidok – megtalálhatók a gyümölcsökben vagy a mézben. A glükóznak fontos szerepe van, ugyanis a szervezet minden szénhidrátot és egyéb anyagot – amely energiát jelent a számára – glükózzá alakít, amely feladat a sejtekre hárul.

A szacharóz (répacukor) vagy a laktóz a diszacharidok csoportjába tartozik. Miben található? A cukornádban vagy a cukorrépában. Ilyen diszacharid még a tej és tejtermékek jellegzetes ízét adó laktóz, vagyis a tejcukor.

A poliszacharidok, vagyis az összetett szénhidrátok monoszacharidokból, illetve diszacharidokból épülnek fel. Azokat a szénhidrátokat, amelyek 3-9 cukoregységből állnak oligoszacharidoknak, viszont a kilencnél több cukoregységből álló szénhidrátokat poliszachardikoknak nevezzük. Az oligoszacharidok csoportjába tartozik például az inulin. Egy ismert poliszacharid a keményítő, amely nagyon fontos összetett szénhidrát a szervezet számára. Keményítő nagy mennyiségben a burgonyában, a kenyérben és a gabonafélékben található.

A cellulóz a növényi élelmiszerekben az élelmi rostok alkotórészét képezik. Az emberi szervezet nem képes a cellulózt lebontani, de a cellulózból álló növényi rostoknak fontos szerepe van a bélperisztaltika kialakításában, amely a bélcsatorna mozgását jelenti.

Egészséges szénhidrátnak számítanak a teljes kiőrlésű gabonák, az ezekből készült kenyér- és tésztafélék, a különféle magvak, a hüvelyesek, a babfélék, a barna rizs, a zöldségek és a gyümölcsök. Nem éppen egészséges szénhidrátok a cukrok és az édességek, hiszen ezek nem tartalmaznak a szervezetünk számára fontos vitaminokat, ásványi anyagokat vagy éppen rostokat.

A szénhidrátok egyik legfontosabb szerepe tehát, hogy energiát nyerjenek és biztosítsanak az emberi szervezet számára. A szénhidrátok emellett szerepet játszanak néhány összetett fehérjék létrejöttében is.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*