Nehéz súlyt emel egy edzett férfi az edzőteremben.

Az erőedzés módszerei között megtalálhatók azok a technikák, amelyek az izom keresztmetszetét képesek növelni, de vannak szinkronizációs, reaktív, erő- és állóképességi edzéstechnikák és úgynevezett kombinált típusú edzésmódszerek is.

Az izom keresztmetszetét növelő módszerek közé azok az edzésmetódusok tartoznak, amelyek az izmokat fejlesztik és erősítik, pontosabban az izmok keresztmetszetét növelik meg az erő fokozódásával. A testépítők gyakran alkalmazzák ezeket a módszereket, hiszen a testépítés során az egyik kitűzött cél a megnövekedett izomzat elérése. Ezt pedig többek között szupersorozatokkal, vagy például a részleges ismétlésekkel lehet elérni. Az izmok nagyságát, pontosabban keresztmetszetét növelő edzések egyik eredménye, hogy az izmok rostjai megvastagszanak, illetve a maximális erő is növekedni fog.

A szinkronizációs edzésmódszerek során szintén erőfejlesztés történik, de itt nem az izomfejlesztés és a testtömeg gyarapodás a cél, hanem az, hogy az illető teljesíteni tudjon az adott sportban. Például az aerobikban, a birkózásban vagy éppen az atlétikában.

A két módszert ötvözni is lehet, ezt nevezzük kevert edzésmódszernek. Ilyenkor nemcsak az izomrostok fognak megvastagodni, hanem a gyorserő és a maximális erő is növekedni fog. Például ha a testépítő a súlyok emelgetését elugrással vagy felugrással végzi.

Vannak úgynevezett erő-állóképességi edzésformák, amelyek az erőfejlesztés mellett az egyén állóképességét is fokozzák. A rendszeres edzések hatására az egyénnek sokkal jobb lesz a regenerálódási képessége, illetve mind az aerob, mind az anaerob teljesítmény is javuló tendenciát fog mutatni. A reaktív edzéstechnikák hatására a gyorserő növekedése érhető el. Ezt robbanékony gyorserőnek is szokták nevezni.

Nyilván, aki korábban soha nem sportolt semmit, majd egyik napról a másikra úgy dönt, hogy el szeretné az erőedzést kezdeni, jobban teszi, ha ezeket a módszereket kombinálja és nem csak az egyik vagy a másik mellett teszi le a voksát. Először ugyanis a szervezetnek alaposan fel kell készülnie a folyamatos terhelésekre. Nagyon lényeges, hogy az életmódján változtatni kívánó személy először egy személyi edzővel konzultáljon, aki felméri az illető képességeit, és meghatározza a megfelelő edzésmódszereket és eszközöket.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*