Egykezes kézi súlyzóval végez bicepszre gyakorlatosort egy kigyúrt, izmos férfi az edzőteremben.

Sokan élnek abban a tévhitben, hogy a rendszeres testedzés minden időt elvesz más elfoglaltságoktól, olyan, mintha egész életünket az edzőteremben töltenénk, mint a szerzetesek a kolostorban. Úgy gondolják, feszes, kemény izomzatra és edzett testre csak akkor lehet szert tenni, ha órákig gürcölünk az edzőteremben nap mint nap, évről évre.

Nem kell így lennie. Valóban kemény munkát kíván, de az extrém fitnesz sem jelenti azt, hogy a súlyzók rabszolgájává kell válnunk. A fejlődés érdekében az egész tested meg kell mozgatni az edzés során, ennyi mindenki idejébe belefér. Ráadásul így van csak igazán értelme, ha intenzív edzésben gondolkodsz, de arra nincs időd, hogy különböző edzésekre járj.

A teljes testet megdolgoztató edzésprogram biztosítja az izomerősítést a súlyoknak köszönhetően, de lehetővé teszi azt is, hogy az egyes izomcsoportok regenerálódhassanak. Ennek köszönhetően fejlődik az izomzat, és biztonságosan folytatható az edzés a szervezet túlterhelése nélkül, ami rendkívül fontos intenzív testedzés esetén.

Kedved támadt neked is kipróbálni? Az alábbiakban találod a teljes testedzés 3 fő ismérvét:

1. Időt takaríthatsz meg vele. Ritkábban kell edzőterembe járnod, ha egy alkalommal minden testrészedet megmozgatod, heti 2-3 edzés valószínűleg elegendő.

2. Másik előnye, hogy nem kell két órát vagy még ennél is több időt töltened megerőltető edzéssel a fitneszteremben, egy óra alkalmanként teljesen elegendő. Hetente összesen 2-3, maximum 4 óra nem a világ. Teljes testedzés esetén a minőség a fő cél, nem a mennyiség, vagy az edzésre szánt idő.

3. Erősíti a kardiovaszkuláris rendszert. Az egyes testrészekre irányuló gyakorlatsorokat 2-4 szettben ismételd alkalmanként. Az összetett edzés minden alkalommal gyorsan lendületbe hozza a szív és a teljes kardiovaszkuláris rendszer működését.

Most, hogy bemelegedtél, ismerd meg a teljes testedzés 3 alapszabályát:

1. 2-3 naponta eddz. Nem is olyan bonyolult, igaz? Az a jó ebben, hogy a köztes időszakban végezhetsz kardioedzést, így nem kell mindig edzés végén levezetésként végezni a kardiogyakorlatokat, ami egyébként nem is olyan hatásos.

2. Különösen javasolt a súlyzózás nehezebb súlyokkal. A főleg atletizálók körében elterjedt tévhittel ellentétben nyugodtan súlyzózhatsz erőnlétednek megfelelően, és nem szükséges energiát spórolnod a soron következő testrészek megdolgoztatására. Fejlődni viszont nem lehet kemény munka nélkül, mindegy, hogy milyen típusú edzésről van szó.

3. Izomcsoportonként csak egy gyakorlatot végezz. Ezt könnyű betartani és mindenekelőtt fontos. Intenzív alapgyakorlatokra koncentrálva hatékonyan megdolgoztathatod az egyes izomcsoportokat, és nem szükséges más gyakorlatot végezned.

Rövid, de összetett és hatékony legyen az edzés. Az ellenállásedzés hatással van az izomfejlődést serkentő testhormonokra. Az intenzív edzés növeli a tesztoszteronszintet, a hosszadalmas edzés pedig a zsíranyagcserében szerepet játszó izombontó hormon, a kortizol szintjét. 60 perc edzés következtében mindkét szempont maximálisan teljesül.

Ha elsajátítottad e rendkívül hatékony és kényelmes edzésprogram minden csínját-bínját, megtapasztalhatod, milyen az extrém fitneszedzés.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*