Kettévágott papau, benne a két sorban ülő magokkal.

A papau vagy pawpaw (Asimina triloba) az annónafélék családjába tartozik, talán ezért is nevezik még annónacserjének, amely lombhullató, vagyis a zöld levelek sárgás és barnás színre váltanak, majd lehullnak. A fa barnásvörös kelyhes virágai csodaszépek, a termésnek sárgászöld húsa van, amely nem csupán nagyon ízletes, hanem rendkívül illatos is.

A papau őshazája Észak-Amerikában van. Magassága akár a tizenkét métert is elérheti. Tojásdad alakú, hegyes végű levelei is meglehetősen nagyok, akár 30 centiméteresek is lehetnek. A virágai lombfakadás előtt nyílnak, azonban a skarlátvörös virágok egyáltalán nem illatosak, hanem nagyon is kellemetlen szagot árasztanak magukból.

A papau egy gyümölcs, melynek alakja és mérete olyan, mint a banánnak, íze azonban többféle gyümölcs ízét hordozza magában. Amikor megkóstoljuk, olyan érzésünk támad, mintha egyszerre harapnánk bele egy banánba, egy ananászba és egy szamócába. Emellett kellemes, krémes, egyesek szerint olyan az íze, mint a tejsodónak. Azonban minél tovább hagyjuk érni a gyümölcsöt, annál sötétebb lesz a héj színe, és úgy változik meg a papau íze is, vagyis kicsit a kesernyés, karamellízre emlékeztet. A gyümölcs nem csupán ízében, hanem alakjában és formájában is emlékeztet a banánra. Talán ezért is nevezik még indián banánnak. És hogy miért indián? Azért, mert az indiánoknak köszönhető a gyümölcs elterjedése. A gyümölcsök csoportosan, nagy fürtökben fejlődnek.

Az érett gyümölcs héja világoszöld, rajta fekete foltokkal, amely nem befolyásolja a gyümölcs élvezeti értékét. A gyümölcsben két sorban ülő magok találhatók, amelyek babra emlékeztetnek és barna vagy fekete színűek.

A gyümölcs meglehetősen gazdag A- és C-vitaminban, illetve tartalmaz még fehérjét, szénhidrátot és telítetlen zsírokat. Rosttartalma is igen magas, így azoknak is ajánlható a fogyasztása, akik emésztési zavarban szenvednek.

A papaut lehet fogyasztani nyersen, de gyümölcssalátát is készíthetünk belőle. Hűtőben akár egy hónapig is eláll, sőt le is lehet fagyasztani. Készíthetünk belőle lekvárt, amellyel aztán süteményeket is ízesíthetünk, illetve megtölthetünk.

2 hozzászólás

  1. Ez remek! Örömmel tapasztaljuk, hogy egyre több helyen foglalkoznak ezzel a Magyarországon is remekül termő növénnyel és isteni finom gyümölcse is egyre ismertebb. Ha meg szeretnék kóstolni, általában szeptember elején egy rövid ideig – vásárolhatnak weboldalunkon, vagy személyesen Somogy megyében, alkalmanként Monoron is gyümölcsöt. A magok mérgezőek, viszont elültetésük után 6-7 év múlva teremnek is 🙂 Ha nem akarna addig várni, oltvány is beszerezhető, ami jóval hamarabb fordul termőre és a gyümölcs minősége is extra!

  2. Ha már kesernyés/karamellás volt az íze, akkor az már nem túlérett gyümölcs volt. A megfelelő időpontban fogyasztva rendkívül finom, vaníliás-mangós, krémesen olvadó. Leszedés után rövid idő alatt beérik, illatossá válik, éppen ezért nem kapható kereskedelmi forgalomban. A fán hosszú ideig megőrzi frissességét, kb másfél hónapig, leszedés után pedig 2-3 nap alatt puhul, illatossá válik, ekkor vékonyan meghámozva már fogyasztható.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*