Egy sejtből kijövő piros bokszkesztyű, amely az immunrendszert szimbolizálja.

Közeledik a tél, így itt az ideje megerősíteni immunrendszerünket, amely nem más, mint szervezetünk védelmi vonala. Az immunsejtek hadseregként működnek és viselkednek, hogy megóvjanak bennünket a különféle kórokozóktól, vagyis a baktériumoktól, a gombáktól és a vírusoktól.

Ahhoz, hogy a kis katonák minél hatékonyabban legyenek képesek a feladataikat ellátni, jobban tesszük, ha néhány tanácsot megfogadunk és néhány óvintézkedést betartunk. A nem megfelelő táplálkozás, a rossz étkezés legyengíti az immunrendszert. Lehetőleg egyél minél több friss zöldséget és gyümölcsöt és fogyassz minél kevesebb koffeintartalmú italt.

Egyél minél kevesebb cukrot és cukortartalmú táplálékot, mert ilyenkor a glükóz hirtelen jelenik meg a vérben, ami leköti az immunsejtek receptorait, kiszorítva a C-vitamint, amely az immunrendszer hatékony és megfelelő működéséhez elengedhetetlen.

Kerüld a zsíros ételeket, hiszen a magas zsírbevitel és a magas koleszterinszint lustává teszi az immunsejteket, amelyek így nem tudják maximálisan ellátni a feladataikat. Az immunsejtek megfelelő működését a túlzott alkoholmennyiség is befolyásolja.

A C-vitamin az egyik olyan antioxidáns, amely az immunrendszer erősítését is szolgálja és segít megakadályozni, hogy a szabad gyökök kifejtsék káros hatásukat. A C-vitaminnak nemcsak immunerősítő hatása van, ha valaki dohányzik, hanem ilyenkor ez a vitamin közömbösíti a füstből származó méreganyagok egy részét, ezért a dohányos személyeknek több C-vitaminra lehet szükségük, hogy az immunrendszerük is támogatva legyen.

Ha nem alszol eleget, ez is csökkentheti immunrendszered működését. Naponta legalább 7-8 óra alvásra van szükségünk, hogy egészségesek maradjunk.

Az immunrendszerre negatív hatással van a stressz és az állandóan fennálló depresszió. A lelki betegségeket a testi megbetegedések is követik, így jól teszed, ha hatékony stratégiákat alkalmazol a feszültséggel szemben.

Milyen módszerekkel, praktikákkal erősítheted az immunrendszeredet? Naponta legalább szánj tíz percet önmagadra. Meditálj, relaxálj vagy jógázz, amely tevékenységek elősegítik, hogy az energia ismét szabadon áramolhasson benned. A meditáció azért is nagyon jó, mivel ilyenkor csak a pozitív dolgokra fókuszálsz és a légzésed is központi szerepet kap, amely szintén energiával tölt fel, ez pedig pozitívan hat az immunrendszeredre.

Fogyassz minél több friss zöldséget és gyümölcsöt és fókuszálj a tiszta étkezésre, ha van hozzá kedved, a növényi alapú táplálkozásra, amely immunrendszer-erősítő tápanyagokkal van tele. A zöldségek értékes fitokemikáliákat tartalmaznak, mint például az izoflavonok, antociánok vagy a glükozinolátok.

A zöld tea egészségvédő tulajdonságát számos kutatás igazolta. Ezt a hatását a benne lévő antioxidánsoknak köszönheti.

Hetente eddz legalább három-négy alkalommal, hiszen ez nemcsak fizikailag, hanem mentálisan is rendkívül hasznos lehet. Viszont a túlzásba vitt edzések csökkentik a megfelelő immunválaszt.

Tanulj meg pihenni! Manapság mindenki rohan, állandóan tervek szerint él és csak kevesen tudnak és képesek lazítani. Márpedig kikapcsolódásra mindenkinek szüksége van. Testileg, szellemileg és lelkileg is fel kell töltődnünk, meg kell újulnunk, hogy újra képesek legyünk működni, dolgozni, terveket és célokat megvalósítani.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*