Nyújtógyakorlatokat végez egy fiatal csapat edzés után.

Testünk hajlataiban előreugranak csontjaink. Ez jellemző a térd-, a csípőízületekre és az ujjainkra is mind a kezünkön, mind a lábunkon. A csontok találkozásánál a porcszövet, egy gumiszerű védőréteg biztosítja az ízületek gördülékeny és fájdalommentes hajlását. Az ízületek mozgó részeit nedvességgel ellátó szinovialis membrán nélkül azonban a porcszövet sem lenne elég hatékony. A porcszövet elhasználódása a szinovium gyulladását okozza, az így kialakult betegséget pedig oszteoartritisznek vagy reumatoid artritisznek nevezzük.

Oszteoartritiszról akkor beszélünk, ha a porcszövet teljesen elkopik, és a csontok egymást súrolják. Az ilyen típusú ízületi gyulladás az évek során fokozatosan alakul ki porckopás formájában. Nagyon kevés szerencsés ember mondhatja el magáról, hogy egyáltalán nem szenved a problémától, ugyanakkor a legtöbb esetben a betegség súlyossága nagyon eltérő.

Ötven év felett jellemző az ízületi gyulladás legalább egy testtájon. Férfiak és nők – a magyar lakosság mintegy 20-25%-a – egyaránt szenvednek az artritisz leggyakoribb típusától.

Reumatoid artritisz esetén a probléma oka az ízületi hártya károsodása. A kutatás mai állása szerint a károsodás konkrét okozója ugyan még nem ismert, a legnépszerűbb elmélet szerint azonban reumatoid artritisz esetén az immunrendszer támadja meg a test különböző, köztük az ízületeket a hártyával összekötő szöveteit.

Duzzadt, vörös, merev és fájó ízületek utalnak a reumatoid artritisz kezdeti fázisára, később hegszövet alakulhat ki az ízületekben, szélsőséges esetekben pedig összenőnek a csontok. A megbetegedésben szenvedők száma Magyarországon ötvenezer körül van, és az érintettek közel 75%-a nő. Már tinédzserkorban kialakulhat.

Megfelelő edzéssel megelőzhető a betegség

Szánj némi időt egy nem túl megerőltető, nyújtógyakorlatokat tartalmazó edzésprogram kialakítására, és jó eséllyel csökkentheted az ízületi megbetegedések kialakulását. Az erős izomzat a kopást előzi meg, a gyakori mozgástól pedig rugalmasak maradnak az ízületek.

Vagyis 50 év felett is célravezető a fitnesz! Ennek ellenére az amerikaiak zöme 50 éves kora felett is szívesebben üldögél és nézi, ahogy mások futnak. Legtöbbjük abból indul ki, hogy az edzés azoknak való, akik korábban is sportoltak, míg mások szerint a sport fiataloknak való, az idősebbeknek pedig inkább árt, mint használ.

Sokan idő- és energiahiányra hivatkozva próbálják meg kimenteni magukat, és ezért nem mozognak rendszeresen. Gyenge kifogások helyett inkább szabadulj meg a fájdalomtól, és eddz rendszeresen!

Az artritisz megelőzése nem számít tudománynak, de az orvosok szerint az alábbi módszerekkel csökkenthető a kockázat:

1. Ne hízz el!

Túlsúly esetén fogyással egyszerűen megelőzhető a térdízületi gyulladás kialakulása, hiszen a súlyfelesleg különösen megterheli a térdet. 4,5 kg körüli súlyfelesleg lépésenként valamivel több, mint 4 kg/cm2 extra megterhelést jelent a térdnek, ami hosszú távon a porcszövet teljes kopásához és ízületi gyulladáshoz vezet. Tanulmány is alátámasztja, hogy a fogyás a megelőzés egyik hatékony módja. Eredményeként ugyanis kimutatták, hogy 50%-kal csökkent a térd oszteoartritiszének gyakorisága a tíz éves időtartam alatt legalább öt kiló súlycsökkenést elérő túlsúlyos nőknél.

2. Rendszeres izomnyújtás

Az izomnyújtás és -lazítás nagyon hatékony, de a szakemberek egy része azt javasolja, hogy ne vidd túlzásba, mert izomhúzódáshoz vezethet. A mintegy 15-20 másodperces, lassú és egyenletes nyújtógyakorlatot szünet, majd ismétlés kövesse. Különösen futás és gyaloglás előtt melegíts be mindig nyújtógyakorlatokkal, de érdemes napi rendszerességgel is végezni őket. Kérd ki kezelőorvosod tanácsát az ízületi gyulladásra hajlamos területeken – térd, alsó hát – különösen hatékony gyakorlatokat illetően.

3. Legjobb a gyaloglás

Tégy hosszú sétát legalább hetente háromszor, vagy vegyél részt step aerobik vagy más típusú, alacsony terheléssel járó edzésen a legjobb eredmény érdekében. Nem bizonyított, hogy a futás rossz hatással lenne az ízületekre, a korábban szerzett sérüléseket azonban mindenképpen súlyosbíthatja. Új edzésprogram elkezdése előtt feltétlenül kérd ki orvosod tanácsát. Az egészséges életmód legalapvetőbb és legfontosabb eleme a rendszeres testmozgás. Ez főként azért van, mert az emberi szervezetnek alapértelmezetten is aktivitásra van szüksége. Az egészség és az ízületek védelme érdekében elengedhetetlen a testmozgás.

Ne felejtsd, az edzetlen test akkor sem működik optimálisan, ha ízületi gyulladás vagy más betegség tünetei nem jelentkeznek. Már ma kezdj rendszeres edzésbe!

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*